Ny forskning fra CCG: sukkerstoffer styrer optag af dårlig kolesterol i cellerne
Ny forskning fra Center for Glykom Analyse (CCG) m.fl. påviser for første gang, hvordan cellernes evne til at optage det dårlige kolesterol LDL styres af sukkerstoffer. Studiet findes allerede nu online og udkommer i det videnskabelige tidsskrift Journal of Biological Chemistry 18. maj.
Adjunkt Katrine Schjoldager og centerleder Henrik Clausen fra DG’s Center for Glykom Analyse (CCG) ved Københavns Universitet har i samarbejde med forskere fra Aarhus Universitet, Rigshospitalet og Spanien påvist, at sukkerstoffer styrer cellernes evne til at optage det dårlige kolesterol LDL.
Cellernes mængde af LDL øges i vores kroppe, når vi spiser fedtholdig mad. Da dårligt kolesterol er forbundet med fedtaflejringer i blodkarrene, forsøger kroppen at skille sig af med kolesterolet ved at optage det i cellerne i stedet.
Udskillelses-processen sker blandt andet ved, at receptorer baner vej til cellerne, og det er her, at Katrine Schjoldager og resten af forskningsgruppen har fundet ud af, at sukkerstoffer øger receptorernes – og dermed cellernes – evne til at optage dårligt kolesterol med op til fem gange.
”Vi har hele tiden vidst, at cellens receptor har spillet en rolle i forhold til, hvor meget kolesterol en celle kan optage. Men som noget helt nyt har vi fundet ud af, at de sukkerstoffer, som sidder på receptoren, har en afgørende funktion. Uden sukkerstofferne er cellens evne til at optage kolesterol forringet. Vi har altså kortlagt sukkers betydning for en vigtig mekanisme i vores fysiologi, som på sigt kan øge vores forståelse for de processer, der fører til forhøjet kolesterol og lidelser som for eksempel nyresygdomme og neurodegenerative sygdomme,” siger Katrine Schjoldager.
Den videnskabelige artikel blev 11. maj publiceret i det videnskabelige tidsskrift Journal of Biological Chemistry.
Center for Glykom Analyse inviterer ledende eksperter fra hele verden til et symposium om sukkerstoffer og medicin på SUND d. 27. – 30. august 2018.
Læs mere om forskningsresultatet og CCG hos Københavns Universitet her
Artiklen kan findes i sin fulde længe hos Journal of Biological Chemistry her