28. februar 2022

Ny DNRF Chair-bevilling til KU med sundhed i fokus

Københavns Universitet modtager endnu et af Danmarks Grundforskningsfonds nyeste bevillingstyper, DNRF Chair, med professor Ruth Loos i spidsen. Professor Loos’ forskning forsøger at identificere genetiske og ikke-genetiske nøglekomponenter, der indgår i kroppens vægtregulering, da øget indsigt kan resultere i mere personspecifikke strategier, der kan forbedre forudsigelsen, forebyggelsen og behandlingen af svær overvægt. Virkemidlet DNRF Chair blev lanceret i starten af 2020 med det overordnede formål at styrke danske forskningsmiljøer ved at samle både internationale og danske topforskere i Danmark.

Professor Ruth Loos. Foto: Ricky Molly

Tilbage i starten af 2020 blev Danmarks Grundforskningsfonds nyeste virkemiddel DNRF Chair lanceret med det overordnede formål at styrke grundforskningsmiljøer i Danmark. Dette vil fonden gøre ved at samle internationale såvel som danske topforskere i Danmark. Med bevillingen til KU er det den syvende DNRF Chair, der er blevet uddelt og vil denne gang gå til professor Ruth Loos og hendes forskning, der vil identificere genetiske og ikke-genetiske nøglekomponenter, som indgår i kroppens vægtregulering, da øget indsigt kan resultere i mere personspecifikke strategier, der kan forbedre forudsigelsen, forebyggelsen og behandlingen af svær overvægt.

”Jeg er meget beæret og taknemlig for at modtage en DNRF Chair bevilling. En af grundende til, at jeg flyttede til Danmark, var for at opbygge en sundheds kohorte, der har det ultimative mål at kunne skræddersy behandlinger til folks livsstil for at optimere deres sundhed. I dette studie vil jeg undersøge 1.000 individer over en periode og udvikle en maskinlæringsalgoritme, der kan forudsige individuelle metaboliske reaktioner på kost og motion. Jeg vil bruge bevillingen fra DNRF Chair til at generere det første data og udvikle planer for dataanalyse, før jeg udvikler en større kohorte,” fortæller professor Loos.

Det nye virkemiddel vil indtil videre løbe frem til december 2024, hvor det forventes, at fonden årligt vil tildele omkring tre DNRF Chair-bevillinger. De danske universiteter kan indsende to ansøgninger til hver af de tre årlige ansøgningsrunder startende fra 2021.

“Vi er glade for at Ruth vil modtage en af DNRF Chair bevillingerne. Hun er en fremragende forsker indenfor sit felt i præcisionssundhed, så vi er stolte over hendes beslutning om at tilslutte sig os hos Novo Nordisk Foundation Center for Basic Metabolic Research i 2021. DNRF Chair bevillingen vil gøre det muligt for hende at forfølge hendes mål med at udvikle præcisionsmedicin, der er tilrettelagt menneskers livsstil, så folk der lever med svær overvægt, kan optimere deres sundhed. Dette er det centrale mål for centeret, og vi er spændte på, hvad hun når frem til,” fortæller professor Juleen R. Zierath, der er administrerende direktør for Novo Nordisk Foundation Center for Basic Metabolic Research ved Københavns Universitet.

Alle DNRF Chair-bevillingerne bliver tildelt af Danmarks Grundforskningsfonds bestyrelse på baggrund af et årligt offentligt opslag. Hvert opslag består af tre runder fordelt over året. Der tildeles normalt kun en eller to bevillinger pr. runde.

Du kan læse mere om bevillingen DNRF Chair her

Læs mere om professor Loos og hendes forskning her

Tilmeld dig vores nyhedsbrev