1. oktober 2021

Ny DNRF Chair-bevilling til KU med livets oprindelse i fokus

Københavns Universitet modtager endnu et af Danmarks Grundforsknings nyeste bevillingstyper, DNRF Chair, med professor Anders Johansen i spidsen. Professor Johansens forskning undersøger grundlæggende, hvordan den store mangfoldighed af universets planeter, der kredser om solen og andre stjerner, bliver dannet. Virkemidlet DNRF Chair blev lanceret i starten af 2020 med det overordnede formål at styrke danske forskningsmiljøer ved at samle både internationale og danske topforskere i Danmark.

Professor Anders Johansen.
Professor Anders Johansen. Photo: Henry Throop

Tilbage i starten af 2020 blev Danmarks Grundforskningsfonds nyeste virkemiddel DNRF Chair lanceret med det overordnede formål at styrke grundforskningsmiljøer i Danmark. Dette vil fonden gøre ved at samle internationale såvel som danske topforskere i Danmark. Med bevillingen til KU er det den femte DNRF Chair, der bliver uddelt indtil nu, og den tredje, som Københavns Universitet modtager samlet set. Denne gang vil det være professor Anders Johansen, der står bag roret, med forskning i dannelsen af de planeter der kredser om solen og hvordan Jordens første atmosfære var sammensat.

”Jeg vil bruge finansieringen fra DNRF Chair til at studere dannelsen af planeter og den kemiske sammensætning af Jordens første atmosfære. Det er vigtigt at kende forholdene på den unge Jord for at forstå livets oprindelse. DNRF Chair legatet giver mig en fantastisk mulighed for at styre min forskning i planetdannelse mere i retning mod dannelsen af beboelige planeter og forholdene på overfladen som gør at livet kan opstå,” fortæller professor Johansen.

Det nye virkemiddel vil indtil videre løbe frem til december 2024, hvor det forventes, at fonden årligt vil tildele omkring tre DNRF Chair-bevillinger. De danske universiteter kan indsende to ansøgninger til hver af de tre årlige ansøgningsrunder startende fra 2021.

”Vi er stolte over og glade for, at vi med bevillingen kan rekruttere en særdeles fremragende forsker fra udlandet. Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet er optaget af forskning i en bred forstand, således også forskning i livets grundbetingelser og livets opstående. Anders vil med sin forskning inden for planetdannelse og sin brug af supercomputere være med til at lægge yderligere til her – ikke blot til gavn for Globe Institute og vores fakultet, men for hele Københavns Universitet,” fortæller dekan Ulla Wewer fra Københavns Universitet og uddyber:

“SUND var de første til at få en DNFR Chair. Med den her bevilling udnytter vi igen muligheden for at sikre optimale betingelser, når vi rekrutterer internationalt og holder fast i vores globale udsyn.”.

Alle DNRF Chair-bevillingerne bliver tildelt af Danmarks Grundforskningsfonds bestyrelse på baggrund af et årligt offentligt opslag. Hvert opslag består af tre runder fordelt over året. Der tildeles normalt kun en eller to bevillinger pr. runde.

Du kan læse mere om bevillingen DNRF Chair her

Læs mere om professor Johansens forskning og hans forskningsgruppe her

Tilmeld dig vores nyhedsbrev