Ny DNRF Chair-bevilling til AU med fokus på økonometrisk teori og metode
Aarhus Universet modtager et af Danmarks Grundforsknings nyeste bevillingstyper, DNRF Chair, med professor Morten Ørregaard Nielsen i spidsen. Professor Nielsen forsker i økonometrisk teori og metode, som anvendes i analyse af data i økonomi og relaterede discipliner, hvor det er nødvendigt at håndtere komplicerede afhængighedsstrukturer. DNRF Chair blev dannet tilbage i 2020 med hensigt på at styrke de danske forskningsmiljøer ved at samle internationale og danske topforskere i Danmark.
Fonden lancerede virkemidlet DNRF Chair i starten af 2020 med et overordnet formål om at styrke de danske forskningsmiljøer ved at samle både internationale og danske topforskere i Danmark. Med bevillingen til Aarhus Universitet er det den sjette DNRF Chair-bevilling, der bliver delt ud og den anden, som går til Aarhus Universitet. Denne gang vil professor Morten Ørregaard Nielsen stå i spidsen med hans forskning i økonometrisk teori og metode, som anvendes i analyse af data i økonomi og relaterede discipliner, hvor professor Nielsens forskningsprogram fokuserer på to overordnede typer af statistisk afhængighed.
”Jeg er meget begejstret for at have modtaget en DNRF Chair bevilling. Det er en stor anerkendelse af min forskningskarriere og vigtigheden af forskningen, og med bevillingen får jeg enestående rammer for at videreføre min forskningskarriere i Danmark og på Aarhus Universitet,” fortæller professor Nielsen.
Det nye virkemiddel vil foreløbigt løbe frem til december 2024, hvor det er forventet, at fonden årligt vil tildele omkring tre DNRF Chair-bevillinger. De danske universiteter kan indsende to ansøgninger til hver af de tre årlige ansøgningsrunder startende fra 2021. Dvs. at hvert universitet i alt kan indsende seks ansøgninger i 2021.
”Danmarks Grundforskningsfonds nye virkemiddel ’DNRF Chair’ er et fremragende initiativ, som i den grad gør en forskel i tiltrækningen af internationale top-forskere. Vi er utrolig glade og stolte over, at professor Morten Ø. Nielsen nu vender tilbage til Aarhus Universitet og vil bidrage med sin store erfaring fra førende Nordamerikanske forskningsmiljøer,” fortæller institutleder Niels Haldrup fra Institut for Økonomi ved Aarhus Universitet.
Alle bevillingerne bliver tildelt af Danmarks Grundforskningsfonds bestyrelse på baggrund af et årligt offentligt opslag. Hvert opslag består af tre runder fordelt over året. Der tildeles normalt kun en eller to bevillinger pr. runde.