9. september 2020

Ny bog om grundforskning fra Danmarks Grundforskningsfond

Danmarks Grundforskningsfond har udgivet bogen ”Fortællinger fra Grundforskningens Grænseland – samtaler med 25 nutidige forskere i Danmark” i samarbejde med Det Kongelige Danske Videnskabernes Selskab. Bogen er skrevet af professor Stine Falsig Pedersen, der tager læseren med på en rejse gennem 25 portrætter af nogle af de forskere, der bedriver grundforskning i Danmark anno 2020 og giver samtidig et indblik i, hvad der driver dem.

Billedet viser et udsnit af bogens forside med kunstneriske gengivelser af fotografier som indgår i bogen.
Billedet viser et udsnit af bogens forside med kunstneriske gengivelser af fotografier som indgår i bogen. Foto: DG/Forsideillustration: Jesús Herrera Martínez.

Hvad er en forsker? Er det en speciel type person, eller er de dybest set ligesom alle andre? Det er nogle af de spørgsmål, der ligger til grund for en ny bog udgivet af Danmarks Grundforskningsfond i samarbejde med Det Kongelige Danske Videnskabernes Selskab. Bogen ”Fortællinger fra Grundforskningens Grænseland – samtaler med 25 nutidige forskere i Danmark” er skrevet af professor Stine Falsig Pedersen, der inviterer læseren med ind i 25 forskellige forskningsfelter gennem portrætter af nogle af de forskere, der driver grundforskningen i Danmark anno 2020.

”Vi ved rigtig meget om mange af de dygtigste forskere fra de sidste par hundrede år. Baseret på den viden har vi opbygget nogle myter om, hvad en forsker er, hvad der driver en forsker, og hvad det er for nogle karaktertræk, en forsker har. Det er meget lettere at se, når vi kigger bagud,” fortæller Søren-Peter Olesen, direktør i DG.

I anledning af bogudgivelsen blev der afholdt en bogreception i Det Kongelige Videnskabernes Selskabs historiske lokaler i indre København den 3. september 2020. Her bød DG’s direktør velkommen, efterfulgt af bogens forfatter, Stine Falsig Pedersen, der læste op fra nogle af bogens kapitler. Arrangementet fortsatte derefter med oplæg fra henholdsvis professor Mette Birkedal Bruun, professor Dorthe Berntsen og professor David Lando, der alle indgår i bogen.

”Jeg synes, det er helt vildt, hvad der bliver lavet af indlysende vigtig forskning rundt omkring i Danmark, netop fordi det ikke er drevet af nytteværdi, men af nysgerrighed,” fortalte Stine Falsig Pedersen under bogreceptionen den 3. september 2020.

Videnskabernes Selskabs redaktør Marita Akhøj Nielsen afrundede med et par ord og bød derefter arrangementets gæster på receptions sidste fase, hvor bogen blev udleveret til de fremmødte.

Læs mere om bogen og receptionen i Det Kongelige Danske Videnskabernes Selskab i en nyhed fra Science Report her

”Fortællinger fra Grundforskningens Grænseland – samtaler med 25 nutidige forskere i Danmark” kan afhentes gratis for alle interesserede i fondens lokaler.

Bogens 25 kapitler vil desuden blive offentliggjort på fondens hjemmeside med udgivelse af ét kapitel månedligt. Bogens første kapitel forventes offentliggjort i slutningen af året. Du kan følge med i offentliggørelsen af bogen ved at tilmelde dig fondens nyhedsbrev her.

 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev