6. oktober 2022

Nobelprisen til tidligere centerleder Morten Meldal

I denne uge blev Nobelprisen i kemi 2022 tildelt Carolyn R. Bertozzi, Morten Meldal og K. Barry Sharpless.

Vi ønsker alle tre et stort tillykke og sender en særlig tanke til Morten Meldal, der udviklede sit arbejde med klikreaktionen, mens han var leder af DG’s Solid-Phase Organic Chemistry and Enzymatic Reaction Center (SPOCC) fra 1997 til 2007. Meldals banebrydende arbejde med klikreaktionen blev udgivet i 2002

Professor Morten Peter Meldal modtager Nobelprisen i 2022 for at lægge grunden til en ny form for funktionel kemi – klikkemi, hvor molekylære byggesten hurtigt og effektivt klikker sammen i en særlig form for kemisk reaktion. Klikkemi bruges både i industrien og den akademiske verden til at danne nye molekyler, og til at klikke håndtag på eksisterende molekyler, uden at ændre deres biologiske funktion.

– Det er en stor glæde at se, Morten Meldals banebrydende kemiske grundforskning nu tildeles Nobelprisen. Det har stor betydning for både forskningsverdenen og samfundet, siger adm. direktør i DG, Søren-Peter Olesen.

Figurer der viser klikreaktion. Azides and alkynes react very efficiently when copper ions are added. This reaction is now used globally to link molecules together in a simple manner.

 

 

 

 

 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev