23. januar 2018

Nikolaj Scharff opdager 18 nye arter af pelikanedderkopper på Madagaskar

Den østafrikanske ø, Madagaskar, er verdenskendt for sin utrolige biodiversitet. Øen er hjemsted for cirka fem procent af verdens dyre- og plantearter, og øens biologiske mangfoldighed er hidtil kun beskrevet i begrænset omfang. Et nyt forskningsstudie laver dog om på denne statistik, for heri beskriver Nikolaj Scharff fra Center for Makroøkologi, Evolution og Klima (KU) i samarbejde med Dr. Hannah Wood fra Smithsonian Institute, hele 18 nye arter af pelikanedderkopper på øen. Forskernes opdagelser er netop publiceret i tidsskriftet Zookeys.

Læs Videnskab.dks artikel om opdagelsen her

Det, der gør disse edderkopper særligt interessante for forskere, er ifølge Nikolaj Scharff deres krop: ”Hvis du kigger på en husedderkop, har den en bagkrop og en forkrop, hvor øjnene sidder fortil lige over munden. Men hos pelikan-edderkoppen er hovedet og øjnene blevet forlænget med en lang hals, ligesom på en giraf, og da munden sidder nederst ved halsen, er munddelene usædvanligt lange og udstyret med giftkroge for enden.”

Pelikan-edderkoppen set fra siden.
Pelikan-edderkoppen set fra siden (Foto: Nikolaj Scharff)

Samtidig med, at pelikan-edderkoppens udseende er meget anderledes fra mere udbredte edderkopper, er dens opførsel det også; den lever nemlig som den eneste edderkoppe-art i verden af at fange, forgifte og spise mindre edderkopper.

Forskerne udførte et større felt- og sorteringsarbejde på øen, før de opdagede de nye arter. En af de fangstmetoder, de brugte, var ’Winklerfælder’, hvor en prøve af skovmateriale samles og udtørres, hvilket resulterer i, at dyrene fra prøven falder ud i bunden. Herefter startede et større analysearbejde af prøverne, hvilket resulterede i opdagelsen af de 18 nye arter.

Winklerfælder med skovbundsprøver (Foto: Nikolaj Scharff)
Winklerfælder med skovbundsprøver (Foto: Nikolaj Scharff)

Det nye studie er formentlig ikke slutningen på denne slags feltarbejde på Madagaskar, hvor man ifølge Nikolaj Scharff i fremtiden godt kan forvente at finde endnu flere pelikan-edderkopper.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev