30. april 2019

Mikroskopisk chip udviklet af Hy-Q er et kæmpe skridt indenfor kvanteteknologi

En række forskere fra DG’s Center for Hybrid Quantum Networks (Hy-Q) ved Københavns Universitet har stået i spidsen for udviklingen af en mikroskopisk chip, kaldet en nanomekanisk router, der udsender lyspartikler, som kan transportere kvanteinformation. Den nanomekaniske router er på størrelse med en tiendedel af et menneskehår og har potentiale til at  kunne opskaleres  og derved skabe rammerne om større kvantemekaniske systemer, som kan bidrage til udviklingen af fremtidens kvantecomputere og et kvanteinternet. 

På billedet ses forskerholdet fra grundforskningscentret Hy-Q, der står bag opfindelsen af en den nye kvante-mikrochip. Fra venstre: Camille Papon, Leonardo Midolo og Xiaoyan Zhou.
Bag opfindelsen af en den nye kvante-mikrochip, står et forskerhold fra grundforskningscentret Hy-Q.. Fra venstre: Camille Papon, Leonardo Midolo og Xiaoyan Zhou. Foto: Ola J. Joensen

Et forskerhold fra grundforskningscenteret Hy-Q står i spidsen for en gruppe af forskere, der har udviklet en såkaldt nanomekanisk router – en mikroskopisk  chip – der kan transportere kvanteinformation lagret i  i fotoner – lyspartikler. Den nanomekaniske router  har en diameter på cirka en tiendedel af et menneskehår og  kan potentielt bruges til at skabe fremtidens kvantecomputere samt kvanteinternet.

“Det er virkelig et stort resultat selvom, chippen er meget lille,” siger Leonardo Midolo, der er adjunkt på Hy-Q og en af de ledende forskere bag  opfindelsen, der har været fem år undervejs..

Med den nanomekaniske router kan informationen som transporteres i lyspartikerne  ledes ud i forskellige retninger inde i en såkaldt fotonisk chip. Fotoniske chips svarer til mikrochips i computere, men forskellen er bare, at i stedet for benytte elektroner som almindelige mikrochips gør gennem elektrisk strøm, så benytter fotoniske chips fotoner – altså lyspartiker. Den nanomekaniske router udviklet af forskerholdet på Hy-Q er også særligt opsigtsvækkende, da den sammensmelter to hidtil separate forskningsområder, nemlig nanomekanik og kvantefotonik.

“At bringe disse to verdener (nanomekanik og kvantefotonik, red.) sammen er en måde at skalere teknologien op på. I kvantefysikken er det en udfordring at skalere systemerne op. Lige nu kan vi sende enkelt-fotoner afsted, men vil vi kunne gøre mere avancerede ting med kvantefysikken, så skal systemerne skaleres op, og det kan vi gøre på sigt med vores opfindelse. Vil du bygge kvantecomputeren eller kvanteinternettet, har du ikke bare brug for en foton, du har brug for en masse af dem, som du kan forbinde til hinanden,” forklarer Midolo.

Mere information om studiet kan findes i en pressemeddelelse fra KU her

Læs den videnskabelige artikel i OSA Publishing her

Tilmeld dig vores nyhedsbrev