4. september 2019

Mikael Rask Madsen modtager Carlsbergfondet’s Forskningspris 2019

Professor og centerleder ved grundforskningscentret iCourts, Mikael Rask Madsen, fik for nyligt overrakt en af årets to Forskningspriser uddelt af Carlsbergfondet. Prismodtagerne indstilles af Det Kongelige Danske Videnskabernes Selskab.

Billede fra overrækkelse af Carlsbergfondets Forskningspriser 2019. Fra venstre fungerende generalsekretær i Videnskabernes Selskab Marita Akhøj Nielsen, bestyrelsesformand i Carlsbergfondet Flemming Besenbacher, uddannelses- og forskningsminister Ane Halsbo-Jørgensen, prismodtager Thomas Kiørbo, prismodtager Mikael Rask Madsen, HKH Kronprinsessen og præsident i Videnskabernes Selskab Mogens Høgh Jensen
Overrækkelse af Carlsbergfondets Forskningspriser 2019. Fra venstre fungerende generalsekretær i Videnskabernes Selskab Marita Akhøj Nielsen, bestyrelsesformand i Carlsbergfondet Flemming Besenbacher, uddannelses- og forskningsminister Ane Halsbo-Jørgensen, prismodtager Thomas Kiørbo, prismodtager Mikael Rask Madsen, HKH Kronprinsessen og præsident i Videnskabernes Selskab Mogens Høgh Jensen | Foto: Lars Svankjær/Carlsbergfondet

Søndag den 1. september modtog professor Mikael Rask Madsen Carlsbergfondets Forskningspris 2019 under fondets årlige festmiddag på Ny Carlsberg Glyptoteket.

Rask Madsen er leder af DG’s Grundforskningscenter iCourts ved Københavns Universitet, og centret sigter mod at undersøge den markante rolle, som Internationale domstole har for samfundet i dag, samt udforske de internationale domstoles udvikling gennem de seneste årtier.

”Det er en meget stor ære at modtage denne pris. Jeg er dybt taknemmelig for den kollegiale indstilling til prisen, og for at ledende forskere fra vidt forskellige forskningsfelter har valgt at præmiere min forskning. Det er en stor anerkendelse, som gør mig dybt taknemmelig og stolt – og ikke blot på egne vegne, men på vegne af de mange kollegaer fra ind- og udland, som er en del af mit forskningscenter,” siger Rask Madsen om modtagelsen af prisen til Carlsbergfondet.

Læs portræt af Mikael Rask Madsen hos Carlsbergfondet her

Årets anden modtager af Carlsbergfondets Forskningspris 2019 blev professor ved DTU og leder af Centre for Ocean Life, Thomas Kiørboe, der er en af verdens ledende forskere inden for den marine økologi.

Om årets prismodtagere siger bestyrelsensformand for Carlsbergfondet, Flemming Besenbacher:

”Det er en stor glæde at tildele Carlsbergfondets Forskningspriser 2019 til Mikael Rask Madsen og Thomas Kiørboe og. Begge er passionerede forskere, der har leveret en imponerende og internationalt højt anerkendt forskningsindsats inden for henholdsvis international ret og marinøkologi. Mikael Rask Madsen har ydet meget betydelige bidrag til at løse nogle af vor tids største udfordringer med at sikre det internationale samfunds fortsatte stabilitet og udvikling. Og Thomas Kiørboe er anerkendt for sin originale videnskabelige tankegang, der har ført til nye vigtige erkendelser inden for mange områder af marinøkologien.”

Læs mere om årets prismodtagere i pressemeddelelsen hos Carlsbergfondet her

  • Mikael Rask Madsen er en af verdens absolut førende forskere i krydsfeltet mellem international ret, politik og samfund. Hans originale tilgang, som kombinerer juridiske, humanistiske og samfundsvidenskabelige metoder, har ført til banebrydende forskning inden for international ret, retssociologi og politisk sociologi. Mikael Rask Madsens grundforskning er på allerhøjeste internationale niveau, som også er dokumenteret ved, at han leder grundforskningscentret iCourts. Hans grundforskning har samtidig haft markant og umiddelbar samfundsmæssig betydning.

     

    Mikael Rask Madsens forskning centrerer sig hovedsageligt om internationale domstoles gennemslagskraft og autoritet – herunder en udforskning af deres sociale, juridiske og politiske processer. Han har således påvist, hvordan judiciel autoritet reelt er variabel og afhænger af specifikke handlinger både i og omkring domstolene. En forskning, der blandt andet har været konkret anvendt af internationale organisationer såsom Europarådet og Den Europæiske Union.

    (Kilde: Carlsbergfondet)

  • Carlsbergfondets Forskningspris blev indstiftet i 2011 i anledning af fondets grundlægger J.C. Jacobsens 200-års fødselsdag. Prisen uddeles efter indstilling fra Det Kongelige Danske Videnskabernes Selskab. Hver pris er på 1 million kroner. Heraf er 250.000 kr. en personlig hædersgave og 750.000 kr. er støtte til forskningsprojekter. (Kilde: Carlsbergfondet).

Tilmeld dig vores nyhedsbrev