11. august 2021

MIB finder sammenhæng mellem musik og Covid-19-håndtering

Covid-19 har blandt andet medført skabelsen af den nye musikgenre kaldet “corona-musik”. Navnet referer til musik, der er skabt som en respons til Covid-19 i form af nykomponeret musik, coronaplaylister og omskrevne sangtekster. Ifølge to studier med fellow og adjunkt Niels Christian Hansen fra grundforskningscenteret Music In the Brain ved Aarhus Universitet i spidsen har brugen af corona-musik vist sig at spille en afgørende rolle for folks mentale sundhed under lockdown .  De to studier erfor nyligt blevet udgivet i de videnskabelige tidsskrifter Humanities & Social Sciences Communications og Frontiers in Psychology.

Fellow og adjunkt Niels Christian Hansen. Foto: Lars Svankjær.
Fellow og adjunkt Niels Christian Hansen. Foto: Lars Svankjær.

Fellow og adjunkt Niels Christian Hansen fra DG’s Center for Music in the Brain (MIB) ved Aarhus Universitet står i spidsen for to studier, der har undersøgt sammenhængen mellem musik og Covid-19 håndtering blandt befolkningen under lockdown. Studierne fandt frem til den såkaldte corona-musik – der henviser til nykomponeret musik, coronaplaylister og omskrevne sangtekster – som havde en afgørende rolle for folks mentale sundhed under nedlukningen af samfundet. Studierne er blevet udgivet i de videnskabelige tidsskrifter Humanities & Social Sciences Communications og Frontiers in Psychology.

”Folk, som var i dårligt humør under coronakrisen, fandt trøst i musikken og brugte den til at regulere deres følelser, mens folk, som var i lidt bedre humør, brugte musik som en kærkommen erstatning for social kontakt. Herhjemme oplevede vi jo i særdeleshed, hvordan fællesskabsfølelse, national stolthed og sammenhold opstod, når DR1 bød op til sang og dans i den bedste sendetid hver fredag aften, og Phillip Faber blev en nationalhelt på linje med Søren Brostrøm,” fortæller fellow og adjunkt Niels Christian Hansen ved MIB.

En vigtig rolle for folks mentale håndtering

De nye fund viser, hvordan kreativitet og kreative responser spiller en vigtig rolle, når det kommer til vores håndtering af samfundskriser. Musikken havde nemlig en helende effekt på folks mentale håndtering af krisen – et resultat, der er baseret på undersøgelser med deltagelse af over 5000 forsøgspersoner.

”Ofte har vi en tendens til at se musik som ren og skær underholdning – lidt ekstra krymmel på dagligdagskagen – men min forskning viser ganske tydeligt, at musik også hjælper os gennem alvorlige samfundskriser ved at højne livsmodet for den enkelte og sammenhængskraften mellem mennesker. Hvem ved, måske havde opbakningen til coronarestriktionerne og statsministeren ikke nået helt samme højder her i Danmark, hvis vi ikke havde været igennem en kollektiv sammenrystning i musikkens tegn igennem foråret og sommeren 2020,” fortæller Niels Christian Hansen.

Studierne er blevet til gennem et internationalt samarbejde mellem forskere fra Danmark, Tyskland, Irland, Storbritannien, Finland og USA.

Du kan læse “Viral tunes: changes in musical behaviours and interest in coronamusic predict socio-emotional coping during COVID-19 lockdown” i Humanities & Social Sciences Communications her

Du kan læse “A crowd-sourced database of coronamusic: documenting online making and sharing of music during the COVID-19 pandemic” i Frontiers in Psychology her

Læs mere om de nye studier hos Aarhus Universitet her

Du kan læse mere om de nye studier hos DR her

Tilmeld dig vores nyhedsbrev