Matthew Collins modtager ERC-bevilling til forskning i gamle dyreskind
Niels Bohr Professor Matthew Collins fra Statens Naturhistoriske Museum ved Københavns Universitet modtager prestigefyldt bevilling fra Det Europæiske Forskningsråd til forskning i DNA-spor på pergamenter.

Niels Bohr Professor Matthew Collins, der er professor i arkæologi ved Statens Naturhistoriske Museum ved Københavns Universitet, har modtaget en af de eftertragtede ERC-bevillinger fra Det Europæiske Forskningsråd til et nyt projekt kaldet B2C – Beasts 2 Craft. Collins skal stå i spidsen for forskningsprojektet, som skal nærstudere DNA-spor i ældgamle pergamenter, der var forgængeren til papir.
Hidtil har man primært brugt pergamenternes nedskrivninger som historisk undersøgelsesmateriale, men pergament består af dyrehud, og ifølge Collins indeholder de gamle dyreskind derfor enorme mængder overset information. Med B2C-projektet vil Collins undersøge den historiske sammenhæng mellem husdyravl og pergamentproduktion.
“Vi håber at finde ud af, hvordan husdyravl og husdyrbrug gennem tiden har ændret dyrene genetisk og avlsmæssigt. Vi ville for eksempel kunne se på pergamenterne, hvornår dyrene bliver federe, fordi det gør kvaliteten af pergament bliver dårligere,” siger Mathew Collins til Københavns Universitet.
Med ERC-bevillingen følger 16,8 millioner danske kroner. Læs mere hos Københavns Universitet her.