Kristian Thygesen fra CNG modtager EliteForsk-prisen 2019
Professor Kristian Sommer Thygesen fra grundforskningscenteret CNG er iblandt dette års prismodtagere af de fem prestigefyldte Eliteforsk-priser. De fem priser uddeles årligt af Uddannelses- og Forskningsministeriet til forskere i international topklasse under 45 år.
Kristian Sommer Thygesen, er professor ved DG’s Center for Nanostructured Graphene (CNG), DTU og én af årets fem modtagere af EliteForsk-prisen for sin forskning i todimensionelle materialer. Prisen gives blandt andet på baggrund af, at professor Thygesen gennem de seneste år har opbygget verdens mest omfangsrige bibliotek over todimensionelle materialer, et bibliotek der i dag tæller 4000 materialer. Derudover har han publiceret mere end 150 videnskabelige artikler, er citeret 8000 gange af andre forskere og har modtaget en række bevillinger, herunder senest et ERC Consolidator Grant i 2018.
Gennem kvantefysikken og universitetets supercomputer, som indeholder tusindvis af internt forbundne regnekerner, beregner Thygesen sig frem til nye bud på materialer. På den måde kan han regne på materialernes forskellige egenskaber og derigennem få vigtige informationer og indikationer på, hvorvidt de vil være egnede til forskellige formål.
Men mange af de materialer, professor Thygesen arbejder med i sin forskning, findes slet ikke. De er nemlig hypotetiske og eksisterer kun i supercomputeren, ligesom grafen var det indtil, det blev opdaget tilbage i 2004. Men ifølge Thygesen, vil omkring 1000 af de teoretiske materialer sandsynligvis kunne fremstilles og muligvis anvendes inden for områder som elektronik, batterier og solceller samt i katalyse til fremstilling af bæredygtig energi eller i komponenter, der kan bruges i kvantecomputere.
”Computerne er blevet så hurtige og metoderne så nøjagtige, at vi i computeren kan regne på disse materialers egenskaber med en nøjagtighed, som er sammenlignelig med den, man kan opnå i et laboratorium. Og vi kan vel at mærke gøre det meget hurtigere. Det er en kæmpe fordel og et stort skridt fremad, for det betyder, at de forskere, som skal lave de nye teknologier, kan spare meget tid og udelukkende fokusere på de materialer, som potentielt kan bruges til noget,” fortæller Thygesen.
Se Kristian Sommer Thygesen fortælle om sin forskning i en video fra Uddannelses- og Forskningsministeriet her:
Prisoverrækkelsen fandt sted d. 28. februar og blev uddelt af H.K.H. Kronprinsessen og uddannelses- og forskningsminister, Tommy Ahlers, i Operaen i København. Som en del af prisen modtager de fem forskere hver 1,2 millioner kroner for deres resultater i forskningen, hvoraf 1.000.000 kroner skal gå til forskningsaktiviteter, mens 200.000 kroner er en personlig hæderspris.
”I dag hylder vi de bedste. De allerdygtigste inden for deres forskningsområde. Prismodtagerne arbejder med at løse store samfundsudfordringer, gøre os sundere og gøre os klogere på os selv og samfundet. Forskerne modtager EliteForsk-priserne for deres flotte resultater og for deres utrættelige arbejde for at nå resultater trods de forhindringer og omveje, som er et grundvilkår i al forskning, og når man vil skabe noget nyt,” sagde uddannelses- og forskningsminister Tommy Ahlers ved overrækkelsen.
-
Professor Rebecca Adler-Nissen, Københavns Universitet
Professor Chunaram Choudhary, Københavns Universitet
Klinisk professor Niels Jessen, Aarhus Universitet
Professor Peter Teglberg Madsen, Aarhus Universitet