1. november 2018

Kort Nyt fra Oktober

Rubina Raja færdiggør Kershaw Lecturer

DG-centerleder Rubina Raja fra Center for Urbane Netværk (UrbNet) har for nylig afsluttet forelæsningsrækken Kershaw Lecturer I USA, hvor hun præsenterede forskning, som udspringer fra grundforskningscenteret UrbNet. Rubina Raja, der er professor I klassisk arkæologi, blev udnævnt som Kershaw Lecturer 2018/2019 af Archeological Institute of America i januar, hvilket er en titel, som tildeles en internationalt anerkendt forsker, der har ydet en særlig indsats for forståelsen af arkæologien I Nærøsten.  

Læs mere om Rubina Raja og Kershaw Lecturer her.

 

Centerleder Lars Boje Mortensen har udgivet bog om Saxo

Professor Lars Boje Mortensen, der er centerleder ved DG’s Center for Medieval Literature (CML), har udgivet en bog om Saxo’s omfangsrige krønike fra 1208 om Danmarkshistorien, beordret af ærkebiskop Absalon. Professor Mortensens bog er en indføring i Saxos’s kolossale værk, der på trods af sin litterære og historiske monumentalitet, ikke fik den fortjente opmærksomhed under sin samtid. Men nu, 800 år senere, tyder det på, at Saxo’s Danmarkshistorie har fået fornyet opmærksom både nationalt og internationalt.  

Læs mere om professor Mortensen’s bog her.

Mere information kan findes hos videnskab.dk her. 

 

Enrico Ramirez-Ruiz valgt som fellow af American Physical Association 

Niels Bohr Professor og astrofysiker Enrico Ramirez-Ruiz er blevet valgt som medlem af American Physical Society på baggrund af hans
fremragende bidrag til fysikken. Professor Ramirez-Ruiz’ forskning fokuserer på udviklingen af en konceptuel forståelses-ramme for universets uforudsigelige natur. Ved hjælp af computer-simulatorer udforsker han universelle fænomener såsom kollisioner, fusioner, sorte huller og hvide dværge. Professor Ramirez-Ruiz er desuden for nyligt blevet hædret af National Science Foundation (NSF) som en af de otte mest prominente latinamerikanske forskere I USA i anledning af National  Hispanic  Heritage Month, som afholdes I USA fra d. 15. september til 15. oktober hvert år.

Læs mere om professor Ramirez-Ruiz’ optagelse i APS her.  

Læs mere om udnævnelsen fra NSF her. 

 

Kvante Karina vinder pris

Den animerede YouTube-figur Kvante Karina fra formidlingsprojektet Kvantebanditterne, som er udsprunget fra grundforskningscenteret Center for  Cosmology and Particle Physics Phenomenology (CP3-Origins) ved Syddansk Universitet, har vundet den store europæiske internetpris “Lovie Awards”. Prisen uddeles af The Internet Academy of Digital Arts and Sciences (IADAS), som er et internationalt netværk af IT-folk og webudviklere, der hvert år uddeler en række priser kaldet “Lovie Awards”. Kvantebanditterne’s Kvante Karina vandt i kategorien “Schools & Education”, som gives til det bedste internetbaserede læringsinitiativ.   

Læs mere om Kvante Karina og prisen her. 

 

Anders P. Tøttrup fra CMEC skal være tovholder I ørneforskning

Professor Anders P. Tøttrup fra grundforskningscenteret CMEC skal være tovholder i et samarbejde mellem Dansk Ornitologisk Forening (DOF) og Statens
Naturhistoriske Museum ved Københavns Universitet. Projektet skal undersøge de danske havørnes færden. Ved hjælp af GPS-mærkninger,  skal  Anders  Tøttrup  og resten af holdet indsamle data om ørnenes færd og give os ny viden om deres verden.  

Læs mere om ørneforskningen her.

 

Dissektion på nano-niveau skal afsløre, hvordan kabelbakterier leder energi

Professor Lars Peter Nielsen, der er centerleder ved Center for Elektromikrobiologi (CEM) er del af et nyt studie, der ved hjælp af et særligt højtopløseligt mikroskop har undersøgt, hvordan kabelbakterier leder energi. Forskerne benytter  Atomic Force  Microscopy (AFM), der fungerer som et en slags nano-skalpel, der skærer i kabelbakterierne. Derved får forskerne indblik i bakteriernes indvendige struktur og energioverførslen i bakterierne. Studiet er publiceret i det videnskabelige tidsskrift PNAS.  

Læs den videnskabelige artikel i PNAS her.   

Mere information om studiet kan findes hos Aarhus Universitet her. 

 

CCS’ deltagelse I Kulturnatten 2018

DG’s Center for Kromosomstabilitet (CCS) deltog I Kulturnatten i København d. 12. oktober 2018 med ti CCS-forskere, der stod for udstillingen “Oplev/Experience DNA”. Med udstillingen havde CCS opstillet minilaboratorier, hvor Kulturnattens gæster kunne udforske og eksperimentere med DNA I blandt andet tomater, med hjælp fra CCS-forskerne. Udstillingens brede udvalg af aktiviteter, herunder observationer af kromosomer under mikroskop, videoer af mitose i celler og udformningen af DNA-modeller, gjorde at udstillingen var en stor succes med mange besøgende, særligt fra Kulturnattens yngre gæster.  

Læs mere og se billeder fra arrangementet her.

 

Leif Oxenløwe valgt som fellow af OSA

Professor Leif Oxenløwe, der er centerleder på Center for Silicum Fotonik til Optisk Kommunikation (SPOC), er blevet optaget som fellow i Optical Society of America (OSA) for hans forskning indenfor optisk kommunikation. Professor Oxenløwes  optagelse I OSA begrundes blandt andet med hans enestående bidrag til anvendelsen af ikke-lineær optik som energi-effektive lyskilder og bredbånds-processorer til optisk kommunikation.  

Læs mere om professor Oxenløwes optagelse I OSA hos DTU her.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev