31. oktober 2019

Kort Nyt fra Oktober

Danmarks Grundforskningsfond står sammen med de to andre offentlige fonde bag debatindlæg i Altinget, stort portræt af Rita Felski i Politiken, Carsten Rahbek interviewes i ”24 Spørgsmål til Professoren”, Troels Skrydstrup er med i samarbejde om genanvendelse af plast, forskning fra UrbNet er del af udstilling om Palmyra på Glyptoteket og to forskere fra CEBI er med i et studie om formueskatter, som er offentliggjort i Quarterly Journal of Economics. Læs DG’s Kort Nyt fra oktober her.

De tre offentlige fonde opfordrer i debatindlæg politikerne til at benytte sig af fondenes viden i forhandlingerne om forskningsreserven

Danmarks Grundforskningsfonds bestyrelsesformand Jens Kehlet Nørskov og direktør Søren-Peter Olesen står sammen med bestyrelsesformand for Danmarks Innovationsfond Tina Fanø, bestyrelsesformand for DFF David Dreyer Lassen og direktør for Danmarks Innovationsfond Tore Duevold bag et debatindlæg i Altinget. Debatindlægget er skrevet i anledning af finanslovsforhandlingerne om forskningsreserven, og i indlægget opfordrer de tre offentlige fonde blandt andet politikerne til at udnytte den vigtige viden, som fondene har, når der forhandles om videreførelsen af eksisterende forskningsaktiviteter og igangsætningen af nye initiativer og tiltag.

Læs debatindlægget i Altinget her

 

Stort portræt af Rita Felski i Politiken

Litteraturprofessor Rita Felski, der har et Niels Bohr Professorat fra DG på Syddansk Universitet, er blevet interviewet af Politiken om hendes forhold til litteraturen samt hendes forskningsaktuelle undersøgelse af litteraturens sociale rolle i projektet Uses of Litterature på SDU. Ifølge Felski er litteratur en social aktør, som understreger vigtigheden i helt ’almindelige’ menneskers individuelle læseroplevelser og litteraturforbrug. Felski tager skarp afstand fra universiteternes kritiske distance til populærlitteratur og advokerer i stedet for en ny åbenhed over for litteraturens sociale rolle og hvad den rent faktisk kan, på tværs af dens mange forskellige læsere. Artiklen var på forsiden af avisens sektion Politiken Bøger.

Læs interviewet med Felski i Politiken her

24 spørgsmål til professor Carsten Rahbek

I radioprogrammet ”24 Spørgsmål til Professoren”, der siden 2016 har været en fast del af den nyligt lukkede Radio24syv, men som nu fortsætter under Weekendavisen, inviterer videnskabsjournalist Lone Frank hver uge landets førende forskere til en snak baseret på 24 spørgsmål. En af programmets seneste gæster var professor Carsten Rahbek, der er centerleder ved DG’s Center for Makroøkologi, Evolution og Klima ved Københavns Universitet. I programmet fortæller professor Rahbek, hvordan det ikke er i regnskoven, men i verdens bjergområder, man i virkeligheden finder den største biodiversitet. Udsendelsen med Rahbek hedder ”Humboldts gåde” og blev sendt i anledning af 250-året for opdagelsesrejsende og forsker Alexander von Humboldt, der betragtes som økologiens fader, og som var en af de første, der op gennem 1800-tallet forsøgte at løse gåden bag klodens biodiversitet.

Du kan høre podcasten med Carsten Rahbek her 

Troels Skrydstrup deltager i et samarbejde med virksomheder og forskere om genanvendelsen af plast

En håndfuld danske virksomheder og forskere fra Aarhus Universitet har indgået et samarbejde om at udvikle en ny metode til at genanvende en specifik type plast, kaldet polyurethane – også kendt som PUR-plast, der er at finde både i køleskabe, sko og vindmøller. På trods af den store udbredelse genanvendes PUR-plasten kun i mindre grad, og en stor del ender derfor ofte enten på forbrændingsanlæg til energigenvinding eller direkte på lossepladsen. Den nye metode kan være med til at reducere olieforbrug og CO2-udledning. Troels Skrydstrup, der er professor ved Aarhus Universitet og centerleder ved grundforskningscenteret CADIAC, er iblandt de forskere, som skal indgå i samarbejdet med førende danske virksomheder med tilknytning til den danske Pur-industri, der blandt andet tæller Dan-Foam, ECCO og Teknologisk Institut. Samarbejdet er blandt andet støttet med 11 millioner kroner fra Innovationsfonden.

Læs mere om det nye danske samarbejde om genanvendeligt plast her

UrbNet-forskning bidrager til særudstilling på Glyptoteket

I det nuværende Syrien findes ruinerne af den antikke by Palmyra, der var handelscentrum mellem øst og vest i det romerske rige gennem de første 300 år af vores tidsregning. På Glyptoteket har man for første gang en særudstilling om kulturen i den antikke by i udstillingen ”Vejen til Palmyra”. Særudstillingen om Palmyra er blandt andet tilvejebragt af forskningsprojektet ”Palmyra Portrait Project”, som ledes af professor Rubina Raja, der er centerleder ved grundforskningscenteret UrbNet ved Aarhus Universitet. Raja har fungeret som konsulent i oprettelsen af ​​ særudstillingen.

Læs mere om udstillingen ”Vejen til Palmyra” i Glyptoteket her

Forskere fra CEBI bag nyt studie i Quarterly Journal of Economics

To forskere fra DG’s Center for Economic Behavior and Inequality (CEBI) er medforfattere på et dansk registerstudie, som har undersøgt effekten af formueskatter i forhold til opbygningen af folks formuer. Ph.d–studerende Katrine Marie Jakobsen og ekstern professor Henrik Kleven fra CEBI er iblandt forskerholdet, der står bag artiklen ” Wealth taxation and walth accumulation: Theory and evidence from Denmark”, der er blevet offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift Quarterly Journal of Economics.

Læs mere om studiet i en pressemeddelelse fra CEBI her

Tilmeld dig vores nyhedsbrev