Kort Nyt fra Juli
CEBI-undersøgelse af forbrugerudgifter under corona-nedlukning i PNAS, DAWN adskiller gammastråler i to klasser ved hjælp af Al-algoritme, PRIVACY har lanceret en række forskningsvideoer, projekt fra Hy-Q oplever fremgang med opskalering af kvantefotonisk teori og forskere fra CNG opdager ny slags 2D-materialer. Læs mere i DG’s Kort Nyt fra Juli her.
Forskning fra CEBI om forbrug under corona-nedlukning i PNAS
Forbrugerudgifterne i henholdsvis Danmark og Sverige er under covid-19-nedlukningen blevet reduceret ligeligt i løbet af de seneste måneder, selvom kun Danmark pålagde betydelige begrænsninger for økonomiske aktiviteter. Det viser en undersøgelse foretaget af grundforskningscenteret CEBI, som er blevet dækket af The New York Times og Die Welt og publiceret i det videnskabelige tidsskrift PNAS. Bag undersøgelsen står lektor Asger Lau Andersen, ph.d.-studerende Emil Toft Hansen, professor MSO Niels Johannesen og postdoc Adam Sheridan fra CEBI ved Københavns Universitet.
Læs den videnskabelige artikel fra CEBI i PNAS her
Du kan læse en kort pressemeddelelse fra CEBI her
Læs artiklen om undersøgelsen fra CEBI i The New York Times her
Læs artiklen om undersøgelsen fra CEBI i Die Welt her
Forskere fra DAWN adskiller gammastråler i to klasser ved hjælp af Al-algoritme
Ved hjælp af en maskinlæringsalgoritme har et forskerhold fra grundforskningscenteret DAWN ved Niels Bohr Institutet udviklet en metode til at klassificere gammaglimt uden at skulle finde en efterglød. Gammaglimt, der går under forkortelsen GRB’s (Gamma-ray bursts) er kortvarige eksplosioner i fjerne galakser og en af de mest voldsomme fænomener i universet næst efter Big Bag. Klassifikationen fra DAWN, kan vise sig at være nøglen at opdage oprindelsen af disse elektromagnetiske glimt, der længe har været et mysterium for astrofysikere verden over. Studiet er for nylig offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift The Astrophysical Journal Letters.
Læs mere om studiet i en pressemeddelelse fra DAWN her
PRIVACY lancerer en række videoer om centerets aktiviteter og forskning
DG’s Center for Privacy Studies (PRIVACY) ved Københavns Universitet har tilgængeliggjort en række videoer om centerets aktuelle aktiviteter samt om forskningen i privathed generelt. Videomaterialet bygger på forskning fra nogle af centerets forskere og deres individuelle forskningsarbejde ved PRIVACY, herunder postdoc Fredrik Torisson, professor Maarten Delbeke og centerleder Mette Birkedal Bruun m.fl. Udover videoerne, har PRIVACY ligeledes en podcastserie og en blog, hvor man også kan blive klogere på centerets forskning.
Dyk ned i PRIVACY’s forskellige videoer her
Her kan du høre PRIVACY’s podcasts med vært og postdoc Natália da Silva Perez
Du kan finde centerets blog med en masse spændende indlæg her
Hy-Q oplever fremgang med opskalering af kvanteteoretisk projekt
Et treårigt projekt fra grundforskningscenteret Hy-Q ved Københavns Universitet oplever fremgang med at opskalere kvantefotoniske teorier og algoritmer til anvendelse i praksis. Projektet, der kaldes VLS-QPP, er ledet af centerleder ved Hy-Q, Peter Lodahl, og har været i gang siden april 2017. Målet er kunne anvende såkaldt siliciumfotoniske platforme til gavn for blandt andet biokemiske processer til opdagelse af lægemidler og datasikkerhed gennem udvikling og implementering af nye og mere sikre kvanteløsninger. Projektets fremgang er beskrevet i en international artikel fra EU Research Results.
Læs mere om projektet fra Hy-Q i en nyhed fra CORDIS EU Research Results her
Forskere fra CNG opdager ny klasse 2D-materialer
Ph.d.-studerende Anders C. Riis-Jensen og professor Kristian S. Thygesen fra grundforskningscenteret CNG ved Danmarks Tekniske har sammen med forskere fra Singapore gjort det muligt at frembringe en helt ny gruppe af 2D-materialer. 2D-materialer er et af de tyndeste materialer der findes, da det består af et enkelt eller ganske få lag atomer. Ved at indskyde atomer mellem to eller flere lag af stablede 2D-materialer har forskerholdet fundet en ny klasse af 2D-materialer, som de selv kalder en slags 2,5D-materialer, da det ligger mellem 2D og 3D. Opdagelsen af den nye klasse 2D-materialer åbner op for nye muligheder indenfor arbejdet med materialedesign og er for nylig offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift Nature Nanotechnology.
Læs mere om opdagelsen fra CNG i Nature Nanotechnology her
Du kan læse mere om studiet fra CNG i en pressemeddelelse fra DTU her