31. januar 2019

Kort nyt fra Januar

Model udviklet af PERSIMUNE bliver en af grundpillerne i Østdansk initiativfor personlig medicin

Grundforskningscentret for Præcisionsmedicinering af Smitsomme Komplikationer til Immundefekter (PERSIMUNE) på Rigshospitalet har opbygget og udviklet en model – den såkaldte PERSIMUNE-model – for, hvordan man gennem langt bedre strukturering af kliniske data kan forbedre behandling og forebyggelse for den enkelte patient. Modellen bliver grundstenen for Datacenter Øst – et centralt element i initiativet: Personlig medicin i Østdanmark, som Region Hovedstaden, Region Sjælland, Københavns Universitet og Danmarks Tekniske Universitet står bag. Visionen med Datacenter Øst er at skabe en fælles data-infrastruktur med analyserbare data til at understøtte den kliniske beslutningsproces og til forskningsbrug. Centerleder for PERSIMUNE, professor Jens Lundgren, vil stå i spidsen for datacenteret.  

Læs mere om initiativet Personlig Medicin i Østdanmark her og læs mere om Datacenter Øst her 

Ph.d.-projekt fra CNAP: Kan AR bekæmpe fantomsmerter hos amputerede

Hos forskerzonen under Videnskab.dk har danske forskere muligheden for at formidle egen forskning. I en ny artikel hos Forskerzonen, fortæller Mikkel Thøgersen fra Center for Neuroplasticitet og Smerte (CNAP) ved Aalborg Universitet om sit ph.d.-projekt, der omhandler brugen af Augmented Reality (AR) til at bekæmpe fantomsmerter hos amputerede. For cirka 90 procent af amputerede, opstår fornemmelsen efter amputationen af, at den amputerede kropsdel eksisterer som et fantom. Nogle oplever det som behageligt, men størstedelen oplever det som smerter – fantomsmerter. Men ved at benytte AR, forsøger man på CNAP at give amputerede kontrollen tilbage med ’virtuelle kropsdele’. AR er et meget bredt begreb, der dækker over brugen af teknologi til så at sige tilføje lag til virkeligheden. Populært kendt er AR blevet benyttet i eksempelvis det videospillet Pokémon Go eller Snapchat-appens kamera-filtrer. Men AR er også meget benyttet i industri, forskning og til undervisning. Der er endnu tale om et indledende studie foretaget på syv testpersoner, der ikke er fagfællebedømt, men resultaterne tyder på en mulig signifikant smertereduktion ved brugen af AR i behandlingen. Mere forskning skal til, før der kan drages endelige konklusioner. 

Læs mere om Mikkel Thøgersens ph.d.-projekt fra CNAP hos Forskerzonen her.

 

Willerslev udpeget som chair of geogenetics D-IAS og adjunkt  SDU

Professor Eske Willerslev, der er centerleder ved Center for GeoGenetics, er blevet udpeget som formand for the Danish Institute of Advanced Study (D-IAS) ved Syddansk Universitet. D-IAS er SDU’s interdisciplinære forskningsmiljø, der har til formål at være grobund for banebrydende forskningsideer på tværs af universitets forskellige forskningsfelter og discipliner.  

Læs mere om Willerslev’s udpegelse hos D-IAS her

 

Torben Heick Jensen, tidligere centerleder har fået 60 MDKK fra NNF

Tidligere centerleder ved DG, Torben Heick Jensen, modtager 60 millioner DKK fra Novo Nordisk Fondens Challenge Program til etableringen af et nyt biomedicinsk forskningscenter på Aarhus Universitet. Det nye forskningscenter skal hedde “Exo-Apapt” og vil de næste seks år beskrive hvordan kroppens celler sorterer genetisk information. Forskningscenteret har desuden til formål at styrke samarbejdet mellem nationale og internationale forskere med henblik på at skabe forskning, der på længere sigt vil være til stor gavn for fremtidens biomedicin. Torben Heick Jensen var leder af grundforskningscentre Center for mRNP Biogenese og Metabolisme fra 2005-2015.

Læs mere hos Institut for Molekylærbiologi og Genetik her.

Mere information om Exo-Adapt kan findes hos Sciencereport her.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev