Kort Nyt fra Januar
Ny forskning fra CellPAT, CeMiSt og Morten Bennedsen; TED-talk om stjerners død og fødsel med Enrico Ramirez-Ruiz; anmelderrost bog udspringer af Rita Felski’s Niels Bohr Professorat; talrige bevillinger til forskere med tilknytning til DG’s grundforskningscentre. Alt dette kan du læse i Januars Kort Nyt.
Se TED-talk om stjerners fødsel og død med Enrico Ramirez-Ruiz
Se DG’s Niels Bohr Professor Enrico Ramirez-Ruiz fortælle om sin forskning og om, hvordan vi alle i bund og grund stammer fra stjernerne.
Centerleder Jørgen Kjems er en af hovedforfatterne på studie i Nature Communications
Forskere fra DG-centret CellPAT ved Aarhus Universitet, heriblandt centerleder Jørgen Kjems, er en del af holdet bag et nyt studie i Nature Communications. I forskningsarbejdet bag studiet er det lykkedes forskerholdet at bygge en såkaldt syntetisk DNA-nanopore, som er i stand til at flytte store molekyler i proteinstørrelse på tværs af dobbelte lipidmembraner. Lipid-membraner fungerer som en slags barriere om cellerne, og nanoporen muliggør derfor transport af store molekyler mellem cellerne. Nanporen har desuden en kontrollerbar lukkemekanisme og en kontrollerbar prop, så forskerne kan tænde og slukke for strømmen af molekyler gennem poren. Håbet er på sigt, at DNA-porens mekanismer kan udvikles til at stille diagnoser på enkeltcelleniveau.
Mere information om nyheden kan findes i en pressemeddelelse fra Aarhus Universitet her
Den videnskabelige artikel kan findes i Nature Communications her
Anmelderrost antologi udspringer af DG’s Niels Bohr Professorat
Et nyt litteraturteoretisk værk af professor ved Syddansk Universitet Anne Marie Mai, med titlen ”Litteratur i brug”, høster flotte anmeldelser fra blandt andet Kristeligt Dagblad og Politiken. Den anmelderroste antologi, er udgivet i regi af DG’s Niels Bohr Professorat til Rita Felski ved SDU. Bogen er en indføring i, hvordan litteraturen kan anvendes i mange andre sammenhænge og diskurser end den litterære. Felski, der selv indleder værket med bogens forord, er som en del af sit Niels Bohr Professorat forskningsaktuel med projektet ”Uses of Literature”, som bogen blandt andet bygger på. Uses of Literature har netop som mål at undersøge litteraturen som en social aktør og gennem et interdisciplinært forskningsarbejde forsøge at udvikle nye metoder til at analysere, hvad litteraturen gør, og hvordan den kan bruges inden for alt fra medicin til sociologi.
Læs Jes Stein Pedersens anmeldelse af ”Litteratur i brug” i Politiken her
Dansk Industri Business skriver artikel om Morten Bennedsens forskning i familieejede virksomheder
I en artikel fra slutningen af januar måned skrev Dansk Industri Business om Morten Bennedsens forskning i familieejede virksomheder. Professor Bennedsen, der har et af DG’s Niels Bohr Professorater har undersøgt, hvordan en række europæiske og japanske virksomheder overlever gennem mange generationer og århundreder, samt hvordan de har overlevet alt fra krige, revolutioner, sult og massedød, til finansielle kriser og interne stridigheder i familierne. Studiet er foretaget i samarbejde med Brian Henry fra den franske handelshøjskole INSEAD.
Du kan læse artiklen om Morten Bennedsens forskning hos Dansk Industri Business her
CeMiSt-forskere løfter sløret for 13 bakterie-genomer
Et forskerhold fra grundforskningscenteret CeMiSt ved Danmarks Tekniske Universitet (DTU) har for nylig sekventeret komplette genomer af 13 Bacillus-arter fra Tyskland og Danmark. Studiet er ledet af professor ved CeMiSt, Ákos Kovács, i samarbejde med professor Tilmann Weber fra DTU Biosustain og CeMiSt. Ved hjælp af specialiserede værktøjer, har forskerne undersøgt den del af levende organismers forbindelser kaldet sekundære metabolitter i genomet for de 13 Bacillus-arter. Resultatet viste, at alle af arternes stammer indeholdt gener, der koder for biosyntesen af sekundære metabolitter. Denne undersøgelse er et skridt fremad for at forstå, hvad der muligvis kan være denne metabolits rolle i de naturlige nicher i Bacilli-bakterien.
Læs mere om studiet fra CeMiSt i en pressemeddelelse fra centeret her
Flere forskere med tilknytning til DG-centre har modtaget bevillinger for nyligt
Hos Center for Intelligent Drug Delivery og Nanomekaniske Sensorer (IDUN) ved Danmarks Tekniske Universitet (DTU) har følgende forskere modtaget en bevilling inden for den seneste periode:
- Seniorforsker Tomas Rindzevicius har modtaget et H2020 Framework Grant til projektet “Exploiting Surface Enhanced Raman Spectroscopy (SERS) and Advanced Algorithms for Guiding Responses to Potential Chemical Threats (SERSing)”.
- Postdoc Sarvesh Srivastava, har modtaget et Lundbeck Experiment Grant til projektet “Magnetically-guidedco-delivery of Immunostimulator and Chemotherapeutic drugs (MagIC microbots).”
Derudover har IDUN-forskere modtaget en bevilling fra Carlsberg Fondet på 5 millioner kroner til et instrument, som bruges til Coherent anti-Stokes Raman Scattering (CARS).
Læs mere om bevillingen og CARS her
Fra Center for Middelalderlitteratur (CML) ved Syddansk Universitet har følgende to forskere modtaget en bevilling for nyligt:
- Professor MSO Christian Høgel, der også er medstifter af CML, modtog i efteråret 2019 sammen med to andre internationale forskere en bevilling fra Riksbankens Jubileumsfond på 39 millioner svenske kroner til projektet “Retracing Connections: Byzantine Storyworlds in Greek, Arabic, Georgian, and Old Slavonic (c. 950 – c. 1100)”. Læs mere i en pressemeddelese fra CML her.
- Adjunkt Aglae Pizzone har modtaget to bevillinger: en NOS-HS-bevillingpå300 euro for projektet “Before copyright: pre-modern practices of intellectual property protection”, en bevilling for projektet “Medieval Self-Commentaries Beyond Europe: A Transcultural Perspective” fra Danmarks Frie Forskningsfond på 2.877.895 kr. Læs mere om Pizzones NOS-HS-bevilling her.
Center for Præcisionsmedicinering af Smitsomme Komplikationer til Immundefekter (PERSIMUNE) er også iblandt modtagerne af en Horizon 2020-bevilling på cirka 10 millioner euro fra EU’s forskningsprogram ERC. Den store bevilling gives til 11 partnere fra Europa og USA, der tilsammen står bag forskningsprojektet “Microbiome-based stratification of individuals at risk of HIV-1 acquisition, chronic clinical complications, antimicrobial drug resistance, and unresponsiveness to therapeutic HIV-1 vaccination (MISTRAL).” Ud af den samlede bevilling, går én million euro til til CHIP, som Persimune er en del af.