Kort Nyt fra Februar
Morten Kringelbach fra MIB er del af studie bragt i Nature Communications
Professor Morten Kringelbach fra DG’s Center for Music in the Brain (MIB) står sammen med et international forskerhold bag et nyt studie bragt i Nature Communications. I studiet viser professor Kringelbach og resten af forskerholdet, hvordan den menneskelige hjerne har en grundlæggende tidsskala på omkring 200ms, hvor information sendes på tværs af hjernedele og regioner mest optimalt. Studiet fremsætter således en forbedret forståelsesramme af relevante tidsskalaer I forhold til dynamikker og aktiviteter I hele hjernen.
Læs mere om studiet i Nature Communications her.
Mere information kan findes hos MIB her.
Postdoc fra CP3-Origins: Måske eksisterer universets mørke stof slet ikke
Ifølge modeller, som postdoc Juri Smirnov fra grundforskningscentret CP3-Origins har været med til at udvikle i et nyt studie publiceret i det videnskabelige tidsskrift Journal of Cosmology and Astroparticle Physics, eksisterer mørkt stof i universet måske slet ikke. I omtrent et helt århundrede, har forskere verden over forgæves ledt efter universets mørke stof, da det menes at være nødvendigt for, hvorfor galakser ikke følger fysikkens love. Men forståelsen af galaksers besynderligheder kan ifølge postdoc Juri Smirnov og række andre forskere også opnås gennem andre forskningsmæssige tilgange.
Læs mere via The Conversation her.
DG-centerleder Ian D. Hickson modtager 15 mio. fra Novo Nordisk Fonden
Professor Ian D. Hickson, der er centerleder ved grundforskningscenteret CCS ved Københavns Universitet, modtager 15 millioner kroner af Novo Nordisk Fonden til forskning i molekylær medicin med projektet ChromoCapture. Med forskningsprojektet er det professor Hicksons ambition at udvikle nye værktøjer til bedre og hurtigere at kunne undersøge defekte og syge kromosomer. Ved hjælpe af såkaldte optiske pincetter og lasere, er det professor Hicksons mål at skabe en platform, hvorfra man bedre kan undersøge og manipulere vores celler og derved give lægerne flere og forbedrede diagnostiske værktøjer til undersøgelse og behandling af sygdomme.
Læs mere om ChromoCapture hos Uniavisen her.
Centerleder Jørgen Kjems og tre tidligere centerledere er iblandt finalisterne til EU-flagskibe 2021
Seks forskningsprojekter er blevet udvalgt som finalister til at blive EU’s tre nye forsknings-flagskibe, der skal søsættes i 2021. Iblandt de seks udvalgte projekter, er flere deltagere danske, og tre tidligere og én nuværende DG-centerleder er blandt de ledende kræfter for to af de udvalgte projekter. Det ene er energiprojektet ENERGY-X, der fokuserer på omdannelsen af solenergi til kemisk energi ved hjælp af katalyse og har deltagelse af tidligere centerledere Jens Kehlet Nørskov (CAMP) og Ib Chorkendoff (CINF). Det andet projekt er LifeTime med deltagelse af centerleder Jørgen Kjems (CellPAT) og tidligere centerleder Kristian Helin (Center for Epigenetik). LifeTime fokuserer på udviklingen af personlig medicin. De seks udvalgte projekter får hver tilført en million euro til i løbet af 2019 at formulere en endelig ansøgning.
Læs mere om finalisterne og deres projekter hos Nature her.
Yderigere information kan findes hos Ingeniøren her.
Nyt detaljeret kort over oldtidsbyen Gerasa udgivet under Creative Commons licens
18. februar udkom en artikel af centerleder ved UrbNet, Aarhus Universitet, Rubina Raja, Achim Lichtenberger, Westfälische Wilhelms-Universität Münster, og David Stott, MOMU. Artiklen omhandler et ny, detaljeret kort over oldtidsbyen Gerasa også kendt som Jerash. Artiklen er udgivet under et såkaldt Creative Commons license, hviilket betyder, at kortet er tilgængeligt i overensstemmelse med FAIR Guiding Principles for data management and data sharing. Artiklen er en del af The Danish-German Jerash Northwest Project, som blandt andet er finansieret af DG og som ledes af professor Raja og Achim Lichtenberger.
Raja bidrog I 2017 til DG’s publikation Open Access – It’s not that simple. Publikationen blev udarbejdet i forbindelse med, at open access var temaet for DG’s forskningspolitiske Årsmøde 2017, som du kan læse mere om her.
Yderligere information om artiklen og det nye kort over Gerasa kan findes her
Postdoc Jakob Søgaard fra CEBI interviewes om de rigeste danskere
Jakob Egholt Søgaard, postdoc ved grundforskningscenteret CEBI, og manden bag levering af data om ulighed blandt danskerne til Piketty-databasen, opkaldt efter forfatteren bag det økonomiske hovedværk “Kapitalen i det 21. århundrede”, interviewes I Berlingske om de rigeste danskere. I et historisk perspektiv redegør Jakob Søgaard for indkomstudviklingen for den mest tjenende procent, der i dag tjener 8,7 % af den samlede indkomst, hvilket historisk set ikke er specielt højt, men “at den rigeste procent alligevel har knap fordoblet sin andel af Danmarks samlede indkomst i løbet af de seneste 25 år,” fortæller Søgaard til Berlingske.
Læs interviewet I Berlingske her.
Eske Willerslev modtager højeste grad uddelt af University of Cambridge
Centerleder af DG’s Center for GeoGenetik, professor Eske Willerslevs, kan nu også kalde sig Doctor of Science (Sc.D.) ved University of Cambridge. Lørdag den 23. februar blev professor Willerslev tildelt titlen ved en ceremoni på University of Cambridge. Sc.D. er den højeste grad, som tildeles af University of Cambridge, og kun en håndfuld forskere modtager årligt titlen for deres bidrag til forskningen. Udover gennem 10 år at være leder af DG’s Center for GeoGenetik ved Statens Naturhistoriske Museum, KU, har Willerslev det prestigefyldte Prince Philip Professorship ved University of Cambridge, og et Lundbeckfond professorat.