Kort Nyt fra Februar
Nyt studie fra MIB forklarer vores evne til at reproducere musik og sprog; ny bog af professor MSO Søren M. Sindbæk fra UrbNet undersøger håndværk i Vikingetiden; Anja Boisen og Jørgen Kjems interviewes i radioen; bevilling til PROMEMO til forskning i Alzheimers; Sapere Aude-bevilling og Richard Musgrave Visiting Professorship 2020 til CEBI og en række ph.d.-forsvar fra centrene. Læs mere om alt dette i denne måneds Kort Nyt.
Nyt studie fra MIB forklarer vores evne til at reproducere musik og sprog
Indtil nu har forskere længe koblet ændringen af musik og det talte sprog sammen med en kulturel udvikling. Men i et nyt studie fra DG’s Center for Music in the Brain (MIB) ved Aarhus Universitet, har et forskerhold bestående af Massimo Lumaca, Boris Kleber, Elvira Brattico, Peter Vuust og Giouse Baggio fundet, at ændringerne også er koblet sammen med måden, hvorpå vores hjerner er indrettet. Som led i studiet fik 52 testpersoner scannet deres hjerner, mens de lyttede til musik, der var ukendt for dem, hvorefter de blev bedt om at gengive musikken. Resultatet viste, at testpersonerne gengav musikken forskelligt afhængigt af, hvordan deres hjerne er organiseret. Nogle ændrede musikken en hel del, mens andre foretog ganske få ændringer. Forskerne fra MIB sammenligner ændringerne i musik med det talte sprog, hvor samme princip gør sig gældende, når børn lærer at tale, eller når man lærer et nyt sprog. Studiet er for nylig publiceret i det videnskabelige tidsskrift eLife.
Læs den videnskabelige artikel fra MIB i eLife her
Læs mere om studiet om reproduktion af musik og sprog i en pressemeddelelse fra MIB her
UrbNet: Ny bog af professor MSO Søren M. Sindbæk
I den nyligt udgivne bog ”Crafts and Social Networks In Viking Towns”, har professor MSO Søren M. Sindbæk fra grundforskningscenteret UrbNet og Dr. Steven P. Ashby fra University of York, udført den første panoramiske undersøgelse af datidens håndværkere, samt set nærmere på, hvordan de arkæologiske beviser, der er udgravet fra tidlige nordeuropæiske byer som Ribe eller York, afspejler udviklingen og udvekslingen af teknologi under vikingens maritime ekspansion i de tidlige bysamfund.
Anja Boisen og Jørgen Kjems i ”Sygt nok” på P1
I samtale med læge og forsker Maja Thiele er centerleder ved grundforskningscenteret IDUN Anja Boisen og Jørgen Kjems, der er centerleder ved DG’s Center for Cellular Signal Patterns (CellPat) inviteret i studiet på P1 til at tale om nanomedicin.
Hør udsendelsen ”Kan nanomaskiner helbrede os indefra?” på P1 her
Olav Andersen fra PROMEMO modtager 9,5 mio. kroner til forskning i Alzheimers
Lektor Olav Andersen fra grundforskningscenteret PROMEMO ved Aarhus Universitet har sammen med forskerkolleger fra udlandet modtaget 9,5 mio. kroner fra et EU-program. Bevillingen vil blive brugt til at forske i, hvad der er kendt som SORL1-genet, der betragtes som en af Alzheimers vigtigste risikofaktorer, hvor nogle varianter af genet endda regnes for årsagen til sygdommen.
Læs mere om projektet i en pressemeddelelse fra Aarhus Universitet her
To CEBI-forskere modtager hhv. en Sapere Aude bevilling og Richard Musgrave Visiting Professorship 2020
Lektor Torben Heien Nielsen fra DG’s Center for Economic Behavior and Inequality (CEBI) ved Københavns Universitet har modtaget en Sapere Aude bevilling fra Danmarks Frie Forskningsfond til forskningsprojektet ”Skill Formation in the Labor Market for Physicians”. Med projektet vil Torben Heien Nielsen undersøge, om lægers karrierer og deres behandlingsbeslutninger af patienterne skabes på baggrund af lægernes egne faglige evner og adfærd, eller om de er styret af ydre omstændigheder, såsom arbejdspladsens prestige eller lægens kolleger. Projektet kan hjælpe os med at forstå, hvad der motiverer højt-specialiseret arbejdskraft og på sigt gøre os klogere på, hvordan man kan skabe mere lighed i sundhed.
Læs mere om forskningsprojektet af Torben Heien Nielsen fra CEBI i en pressemeddelelse fra KU her
CEBI’s centerleder Claus Thustrup Kreiner er blevet tildelt Richard Musgrave Visiting Professorship af CESifo og International Institute of Public Finance (IIPF). Højdepunktet i Musgrave-professoratet er Richard Musgrave-forelæsningen, der afholdes 19. marts 2020, hvor professor Kreiner vil fortælle om adfærdsmæssig heterogenitet, ulighed og offentlig politik. Foredraget afholdes af CESifo og finder sted i “Sitzungssaal 1” ved Det Bayerske Akademi for Videnskaber og Humaniora.
Læs mere om tildelingen til professor Claus Kreiner i en pressemeddelelse fra CEBI her
Læs om nogle af de seneste ph.d.-forsvar fra DG’s grundforskningscentre
Herunder kan du læse lidt om nogle af de ph.d.-projekter, der for nyligt er blevet forsvaret ved en række af DG’s grundforskningscentre:
- Jakob Rørsted Lysgaard, postdoc ved Stellar Astrophysics Centre (SAC) ved Aarhus Universitet
Læs mere om Jakob Rørsted Lysgaards ph.d.-forsvar fra Aarhus Stiftstidende her
- Lingbo Sun, Copenhagen Center for Glycomics (CCG), ved Københavns Universitet
Læs mere om Lingbo Suns ph.d.-forsvar i en pressemeddelelse fra CCG her
- Anders Kringhøj, postdoc, Center for Quantum Devices (QDev), Niels Bohr Institutet, Københavns Universitet
Læs mere om Anders Kringhøjs ph.d.-forsvar i en pressemeddelelse fra QDev her
- Dino Solar Nikolic, postdoc, Center for Macroscopic Quantum States (bigQ) ved Danmarks Tekniske Universitet
Læs mere om Dino Nikolics ph.d.-forsvar i en pressemeddelelse fra bigQ her