7. januar 2019

Kort nyt fra December

Centerleder Lone Gram udpeget til bestyrelsen i DFF


DG’s centerleder ved Center for Microbial Secondary Metabolites (CeMiSt) Lone Gram er sammen med professor ved Aarhus Universitet, Birgit Schiøtt, blevet udpeget af Uddannelses- og forskningsminister Tommy Ahlers til bestyrelsen for Danmarks Frie Forskningsfond per 1. januar 2019. Professor Lone Gram har kendskab til fonden som tidligere formand for forskningsrådet for Natur og Univers. Sammen med de seks øvrige bestyrelsesmedlemmer og fondens nye bestyrelsesformand David Dreyer Lasse, der også er tilkynyttet grundforskningscentret CEBI ved KU, skal Gram og Schiøtt lede Danmarks Frie Forskningsfond ind i 2019.

Læs mere om udpegelsen hos DFF her

 

Leif Oxenløwe i Politiken om internetaktivitet som stor CO2-synder

Politiken har bedt DG’s centerleder for Silicium Fotonik til Optisk Kommunikation (SPOC) ved DTU Leif Katsuo Oxenløwe og en række andre danske forskere fra Aarhus Universitet og Dansk Energi om at udregne hvor meget CO2 man udleder ved brug af internettet i Danmark. CO2 udledes i form af den strøm det koster i energi og resultaterne viser, at den samlede internet-aktivitet forurener miljøet ligeså meget som flytrafikken. Udregningerne fremhæver særligt hvordan streamingtjenester er en af de helt store klimasyndere.

læs mere hos Politiken her og i en anden artikel hos Politiken her.

 

SAC en del af Aarhus Universitets første satellit  


begyndelsen af december måned blev Aarhus Universitets første satellit Delphini-1 sendt afsted mod Den Internationale Rumstation (ISS). Den aarhusianske satellit er blevet bygget af 50 studerende fra Aarhus Universitet, herunder forskningsstuderende fra grundforskningscenteret Stellar Astrophysics Centre (SAC). Opsendelsen fandt sted onsdag d. 5. december fra Kennedy Space Center i Florida, USA og når den ankommer til rumstationen ISS, skal den sendes i kredsløb rundt om Jorden. Med et indbygget kamera vil observationer fra Delphini-1 sendes til et nyoprettet kontrolcenter på Aarhus Universitet, hvor de studerende kan kommunikere med satellitten i det ydre rum. Projektets formål er at træne de studerende og gøre dem fortrolige med rumteknologi. 

Læs mere om opsendelsen og Delphini-1 hos Aarhus Universitet her og hos DR her.

 

Ny professor til MIB

Grundforskningscenteret MIB har for nylig ansat Marcus T. Pearce som ny professor. Med afsæt i baggrunden indenfor eksperimenterende psykologi og kunstig intelligens, vil den nye professor undersøge hvordan vores musikalske oplevelse påvirker vores oplevelse af et stykke musik. I den forbindelse vil Professor Pearce vil inkorporere både den æstetiske og emotionelle oplevelse samt måden hvorpå strukturen i musik bliver opfattet.

Læs mere om Professor Marcus T. Pearce og hans ansættelse hos MIB her. 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev