Kort Nyt fra August
Fire forskere med tilknytning til DG deltager i Vin & Videnskabs efterårsprogram 2021, professor Mikael Rask Madsen fra iCourts udgiver en bog, et nyt studie fra MIB udforsker forholdet mellem musik, hjernen og fremtiden og professor Tine Jess fra PREDICT er med i første episode af en ny podcastserie ”Videnskabsmænd er også kvinder” fra Aalborg Universitet. Læs mere i DG’s Kort Nyt fra August her.
Fire forskere med tilknytning til DG deltager i Vin & Videnskabs efterårsprogram 2021:
”Covid-19 og bioterror” – professor Jens Lundgren fra PERSIMUNE
Den 23. september 2021 afholder professor og centerleder Jens Lundgren fra DG’s PERSIMUNE ved rigshospitalet et foredrag med ph.d. Jette Sejer Kjeldgaard fra DTU Fødevareinstituttet. Professor Lundgren har stået i spidsen for at teste medicin, der er udviklet i forbindelse med Covid-19. På aftenen vil han fortælle om dette og give en opdatering på, hvor forskerne står i dag i henhold til at udvikle lægemidler mod Covid-19.
”Vindue til fortiden: Palmyra og vikinger” – prof. Rubina Raja og prof. MSO Søren Michael Sindbæk, UrbNet
Den 13. oktober 2021 vil Rubina Raja fra DG’s UrbNet ved Aarhus Universitet fortælle om udgravninger, interessante fund og antikke byer i selskab med forskerkollega fra UrbNet professor MSO Søren Michael Sindbæk. Denne aften vil de også dykke ned i betydningen af udviklingen af nye teknologier, som har gjort en forskel for arkæologien, der har gjort, at man i dag i højere grad kan blive klogere på fortidens byer og samfund.
”Musik på hjernen” – Professor Peter Vuust fra MIB
Den 27. oktober 2021 vil professor Peter Vuust fra DG’s Music in the Brain (MIB) ved Aarhus Universitet komme nærmere de store spørgsmål, han stiller til dagligt som:” Hvad sker der i hjernen, når vi lytter til og udøver musik? Og hvordan påvirkes mennesket af musik?” Foredraget vil desuden komme ind på nye teorier om musikkens opståen, forskelle mellem musik og sprog og meget mere.
”Hologenomics: Det nye sort i DNA-forskning” – fire forskere fra grundforskningscenteret CEH
Den 10. november 2021 kan du blive klogere på de kommende fremtidsperspektiver inden for DNA-forskning, når grundforskningscenteret Center for Evolutionary Hologenomics (CEH) ved Københavns Universitet vil komme nærmere ind på emner som evolution, evolutionær medicin, dyreadfærd og fødevareproduktion i et hologenomisk perspektiv. Fire foredragsholdere fra CEH står for foredraget, herunder lektor Sandra Breum Andersen, ph.d.-stipendiat Luisa Santos, ph.d. Morten Tønsberg Limborg og professor og centerleder Tom Gilbert.
”Ekspedition Grønland” – Professor og centerleder Dorte Dahl-Jensen fra det tidligere DG-støttede Center for Is og Klima
Den 1. december 2021 vil professor og centerleder Dorte Dahl-Jensen ved grundforskningscenteret Center for Is og Klima ved Københavns Universitet snakke om ekspeditioner, udforskning og feltarbejde på Grønland. Center for Is og Klima var støttet med en Center of Excellence-bevilling fra DG i perioden 2007 til 2017. På aftenen vil Ivalo Kathrine Birthe Foget Olsvig, som er museumsinspektør i Knud Rasmussens Hus, arkæologen professor Bjarne Grønnow og dr.scient Peter Alsen, der er seniorforsker ved GEUS ligeledes afholde et foredrag.
Professor Mikael Rask Madsen fra iCourts udgiver bog
Professor og centerleder Mikael Rask Madsen fra DG’s iCourts har skrevet en ny juridisk håndbog ”De juridiske metoder” i samarbejde med professor Mikkel Jarle Christensen og lektor Jakob v.H. Holthermann, fra UrbNet samt professor Janne Rothmar Herrmann fra JUR Centre for Advanced Studies in Biomedical Innovation Law. Bogen bryder med ideen om, at der kun findes én juridisk metode. Forskellige juridiske og retsvidenskabelige metoder bliver i stedet synliggjort og diskuteret i bogen, som er tiltænkt studerende, forskere og undervisere.
Nyt studie fra MIB udforsker forholdet mellem musik, hjernen og fremtiden
Et nyt studie fra grundforskningscenteret Music In the Brain (MIB) ved Aarhus Universitet har undersøgt, hvordan hjernen forventer og forudser fremtiden, når der lyttes til musik. Gennem eksperimenter, der bl.a. involverede frivillige deltagere, som lyttede til den verdenskendte komponist og organist Bach, fandt man en sammenhæng mellem musik, hjernen og fremtiden. I studiet, fandt professor Vuust og forskerkollegaer frem til, at musik får mennesker til at overveje og anslå, hvordan sangen slutter, før de har hørt den færdigt. Studiet er udgivet i det videnskabelige tidsskrift Psychological Science.
Kom tættere på professor Tine Jess fra PREDICT i podcasten ”Videnskabsmænd er også kvinder”
I en ny podcastserie fra Aalborg Universitet kaldet ”Videnskabsmænd er også kvinder”, bliver der sat fokus på kvinder i forskningsverdenen. I første episode bliver lytteren introduceret til professor Tine Jess, der leder det nye grundforskningscenter PREDICT ved Aalborg Universitet. Her fortæller hun bl.a. om, hvorfor hun først takkede nej til at arbejde med tarmsygdomme, og hvorfor hun alligevel endte i det felt, og hvorfor vi skal bestræbe os på at udligne kønsforskellene i forskningsverdenen.