26. oktober 2018

Koralblegning forårsager adfærdsændringer hos sommerfuglefisk

Et internationalt forskningshold ledet af Sally Keith, der var lektor ved DG’s Center for Markoøkologi, Evolution og Klima (CMEC) fra 2013-2017, har fundet ud af, at adfærdsændringer hos de ikoniske sommerfuglefisk skyldes koralblegning. Arbejdet begyndte, mens Keith var hos CMEC, og studiet er netop publiceret i tidsskriftet Nature Climate Change.

En sommerfuglefisk, der er igang med at spise alger fra et koralrev.
En sommerfuglefisk, der er igang med at spise alger fra et koralrev. Foto: Greg Torda

Tidligere lektor ved grundforskningscentret CMEC, Sally Keith, har ledet et nyt studie, der viser, at adfærdsændringer hos sommerfuglefisk skyldes blegning af havenes koralrev. Blegningen er de seneste år taget til som følge af stigende havtemperaturer, og studiets resultat kan være en advarsel om, at verdens koralfisk er i fare. Arbejdet blev påbegyndt, mens Keith var ansat hos CMEC og studiet er netop publiceret i det videnskabelige tidsskrift Nature Climate Change.

Når koralrev udsættes for voldsomme stresspåvirkninger af det omgivende miljø, så som forhøjede vandtemperaturer, opstår der såkaldt koralblegning, hvor de farverige koraller blegner og i værste tilfælde dør. Årsagen er, at sunde koraller lever i symbiose med alger, der producerer pigment og derved giver korallerne farve, men stigende havtemperaturer stresser symbiosen og får algerne til at forlade koralrevene. Den ikoniske sommerfuglefisk lever af revenes alger og betragtes som en vigtig indikator på korallernes tilstand.

I projektet har professor Sally Keith og resten af det internationale forskerhold studeret sommerfuglefisken gennem to år og har sammenlagt tilbragt over 600 timer under havet, hvor forskerne har observeret fiskenes adfærd. Undervejs indsamlede forskerholdet data fra i alt 5.259 observationer spredt over 38 forskellige typer af sommerfuglefisk. Resultatet viste, at nogle af fiskene havde en markant ændring i adfærd.

“Vi observerede en i gennemsnit to tredjedele mindre aggressiv adfærd hos sommerfuglefisk, og ændringen var mest markant i koralrev, hvor koralblegning havde dræbt størstedelen af korallerne,” fortæller dr. Keith og uddyber:

”Vi tror, det skyldes, at de mest næringsrige koraller, også var de mest følsomme overfor blegning, så fiskene gik fra at have en fed diæt til at have, hvad der svarer til at indtage salatblade – det har kun været nok til at overleve snarere end at trives”.

Studiet er blandt andet et bevis på, hvordan dyr kan tilpasse sig kortvarigt til katastrofer, men sandsynligvis ikke langvarigt, og samtidig kan resultatet være med til at forklare mekanismen bag frafald i bestanddele i lignende økosystemer, der ligeledes er truet af miljømæssige forstyrrelser.

Læs den videnskabelige artikel hos Nature Climate Change her.

Læs mere om studiet hos Lancaster University her.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev