20. marts 2020

Jeppe Druedahl fra CEBI analyserer coronakrisens betydning for dansk økonomi i Information

Avisen Information bringer i dag en analyse af coronakrisens påvirkning af dansk økonomi, hvori der også argumenteres for, hvad der skal til, for at Danmark kommer igennem krisen uden at ende i et økonomisk sort hul. Bag analysen står adjunkt Jeppe Druedahl, fra Danmarks Grundforskningsfonds Center for Economic Behavior and Inequality (CEBI) ved Økonomisk Institut på Københavns Universitet.

Jeppe Druedahl, adjunkt ved grundforskningscentret CEBI
Jeppe Druedahl, adjunkt ved grundforskningscentret CEBI (Foto: Jeppe Druedahl)

Danmark skal økonomisk overkomme tre udfordringer for at stå igennem coronakrisen, og staten skal påtage sig rollen som ’sidste mulige køber’. Det er nogle af hovedbudskaberne i en analyse, som avisen Information i dag bringer, og bag artiklen står adjunkt Jeppe Druedahl fra grundforskningscentret CEBI ved Økonomisk Institut på Københavns Universitet.

Første udfordring, som Danmark står overfor, er, at virksomheder kommer i likviditetsproblemer, fordi manglende indtægter gør det umuligt at betale lønninger og udgifter.

Anden udfordring er, at krisen rammer så hårdt, at man ikke blot taler om likviditetsproblemer, men at virksomheder i stedet ender med et solvensproblem, hvor passiver overstiger aktiver, og kreditorer derfor ikke kan betales. Det kan videre føre til blandt andet personlige konkurser og tvangsauktioner.

Tredje udfordring er ifølge Druedahl, at alene faren for solvensproblemer kan føre til, at virksomheder ikke længere investerer, og at danskerne stopper med at forbruge, fordi alle afventer, hvordan krisen udvikler sig. En udbudskrise udvikler sig altså til en efterspørgselskrise.

Druedahl skriver videre i artiklen, at ”Det grundlæggende princip i den økonomiske politik i coronakrisen bør være fuld kompensation af al mistet omsætning og lønindkomst. Alle konkurser og fyringsrunder skal undgås, samtidig med at det skal være muligt at overholde sundhedsvejledningerne.”

Man bør ikke være bange for, om staten har råd. Desuden argumenteres der blandt andet for, at staten skal forberede en række klimainvesteringer som en del af strategien for at afbøde en dyb økonomisk krise.

Læs Druedahls uddybende analyse af krisens betydning for dansk økonomi, og bud på, hvordan Danmark kommer igennem krisen hos Information her.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev