27. august 2020

Jens Lundgren skal stå i spidsen for ny global indsats mod covid-19

45 forskellige typer medicin udviklet særligt i kampen mod Covid-19, skal afprøves i en ny global indsats ledet af professor Jens Lundgren, der er centerleder ved grundforskningscenteret PERSIMUNE ved Rigshospitalet. Den store indsats er søsat af amerikanske National Institutes of Health (NIH) og National Institute of Allergy and Infectious Diseases (NIAID).

Professor Jens Lundgren.
Professor Jens Lundgren. Foto: Rigshospitalet.

Professor Jens Lundgren, der er centerleder ved DG’s Centre of Excellence for Personalised Medicine of Infectious Complications in Immune Deficiency (PERSIMUNE) ved Rigshospitalet, skal lede en ny og enorm indsats mod COVID-19. Indsatsen bærer navnet ACTIV-3 og er særligt rettet mod coronavirus, hvor 45 typer medicin skal afprøves i kliniske forsøg til udvikling af nye og bedre behandlinger til folk, der bliver smittet.

”Førhen har vi testet lægemidler, der allerede var udviklet til andre sygdomme. På den måde kan man sige, at vi har taget dem ned fra hylden for at se, om de kunne virke. Men i dette tiltag skal vi afprøve en masse forskellige præparater, der er specifikt udviklet mod coronavirus. Derfor er vores forhåbninger større denne gang,” forklarer professor Lundgren.

Den store indsats er iværksat af de amerikanske institutioner National Institutes of Health (NIH) og National Institute of Allergy and Infectious Diseases (NIAID) og er en del af den amerikanske regerings gigantiske forskningsindsats til bekæmpelse af COVID-19 med navnet ”Operation Warp Speed”.

”Jeg er blevet hovedansvarlig for, at forsøgsprotokollen blev udviklet, at selve eksperimentet udføres på en ordentlig og forsvarlig måde, og at vi får dokumenteret og rapporteret det, vi finder frem til. Vi samarbejder med 450 hospitaler på samtlige kontinenter og forventer at skulle involvere over 10.000 patienter, så det er noget af en indsats, vi er gået i gang med,” fortæller Lundgren.

Professor Lundgren og resten af forskerne i ACTIV-3 har allerede påbegyndt forsøgene for det første lægemiddel, og forventer at have foreløbige resultater i løbet af næste måned, hvor de også vil gå i gang med at udforske mindst tre andre lægemidler.

Læs mere om indsatsen i en pressemeddelelse fra Rigshospitalet her

Mere information om ACTIV-3 kan findes i en pressemeddelelse fra NIH her

Tilmeld dig vores nyhedsbrev