Jens Lundgren en af hovedkræfterne bag markant studie: HIV-positive i behandling smitter ikke andre
Centerleder Jens Lundgren fra Center for Præcisionsmedicinering af Smitsomme Komplikationer til Immundefekter (PERSIMUNE) er en af de ledende forskere bag stort internationalt hiv-studie kaldet PARTNER2. Studiets resultater skabte for nyligt overskrifter, da de afviser enhver risiko for smittefare hos hiv-positive i behandling.
Siden 1980’erne har virussen hiv ført til en regulær hiv/aids-pandemi på verdensplan og med det er fulgt en udbredt frygt for at blive smittet. Men ifølge nye forskningsresultater fra det såkaldte PARTNER2-studie, ledet af blandt andet DG-centerleder Jens Lundgren fra PERSIMUNE, er der ikke længere grund til bekymring for smittefare, når den hiv-smittede blot er under hiv-behandlingen ART. Studiet viser nemlig med stor sikkerhed, at hiv-positive i behandling ikke kan smitte andre.
”Vi kan nu helt entydigt og med dobbelt streg under facit fastslå, at velbehandlede hiv-positive ikke smitter andre”, understreger Professor Lundgren til politiken.dk.
PARTNER2-studiet er udført under CHIP, som er et internationalt forskningssamarbejde, drevet af Region Hovedstaden på Rigsjospitalet og ledet af centerleder professor Lundgren fra PERSIMUNE.
PARTNER2 er første studie til i så stort omfang at undersøge smitterisikoen ved analt samleje uden kondom blandt homoseksuelle mænd. I alt 74.567 samlejer blev indrapporteret fra cirka 1000 mandlige homoseksuelle par mellem 2010 og 2018, hvor den ene part var hiv-positiv og i behandling og den anden usmittet. Resultatet var, at forskerne ikke har fundet et eneste tilfælde af smitte blandt parrene.
”Ubeskyttet analsex er den mest risikofyldte seksuelle adfærd i forhold til hiv-smitte. Hvis ikke hiv-behandlingen var fuldt beskyttende, skulle nogle af de hiv-negative personer i forsøgsperioden være blevet smittet af deres partner. Det skete ikke”, siger Lundgren.
Ifølge Aids-Fondet er studiet epokegørende grundet det store omfang og ikke mindst i kraft af det entydige resultat.
”Studiet er en milepæl og et frihedsbrev til alle mennesker med hiv. De kan nu leve et lige så normalt liv som alle os andre, hvis blot de tager deres daglige medicin. Hverken de hiv-positive, deres partnere eller nogen som helst andre skal frygte, at de smitter,” udtaler Andreas Gylling Æbelø, der er direktør i Aids-Fondet til Politiken.dk.
Forskningsresultaterne fra PARTNER2-studiet tager udgangspunkt i det tidligere PARTNER1-studie, der også fandt nul tilfælde af hiv-smitte hos en stor gruppe forsøgsdeltagere, hvor 65 procent var heteroseksuelle.
PARTNER2 er dermed studiets anden fase med specifikt fokus på smittefaren ved ubeskyttet sex blandt homoseksuelle mænd. Behandlingen, som den hiv-smittede partner modtager, hedder antiretroviral behandling (ART) og har til formål at styrke og genoprette immunforsvaret.
Resultaterne er et vigtigt skridt i retning mod det globale mål om at gøre en ende på udbredelsen af AIDS inden 2030.
På verdensplan lever omkring 36,7 millioner mennesker med hiv, og med omtrent 19,4 millioner hiv-smittede er det sydøstlige Afrika hårdest ramt, efterfulgt af Asien og Stillehavs-området, hvor cirka 5,1 millioner lever med hiv. I Østeuropa og Centralasien er der tale om en epidemisk tilstand, hvor antallet af hiv-smittede fortsat stiger. Ifølge Statens Serum Institut lever omkring 6.200 mennesker med hiv i Danmark.
Læs mere om studiet hos CHIP her (Engelsk)