IDUN-forskere står bag ny og mere prisvenlig mikroskopi-metode
Forskere fra grundforskningscentret IDUN ved DTU står bag en ny, unik metode til at karakterisere materialer og deres egenskaber. Metoden kan sammenlignes med langt dyrere og besværligere metoder, og kan anvendes indenfor en lange række forsknings- og innovationsområder. Studiet er for nyligt udgivet i det anerkendte videnskabelige tidsskrift Nature Communications.
Hvis en virksomhed eller en forsker ønsker indsigt i, hvordan atomer er arrangeret i et bestemt materiale for at lære materialets egenskaber at kende, har det hidtil været nødvendigt med adgang til meget specialiserede og svært tilgængelige instrumenter som røntgen- eller elektronmikroskoper.
Med en nyudviklet metode kaldet SAROM kan det nu blive billigere og langt mere tilgængeligt at undersøge materialer. SAROM er udviklet af et international forskerhold ledet forskere fra grundforskningscentret Intelligent Drug Delivery and Sensing Using Microcontainers and Nanomechanics (IDUN), der er støttet af DG og Villum Fonden ved Danmarks Tekniske Universitet (DTU).
Resultaterne som vi har fået i vores teknik, som er baseret på Raman-mikroskopi (en laserbaseret mikroskop-teknik red.) kan sammenlignes med resultater som tidligere kun kunne opnås med udstyr til flere millioner kroner, som fx elektron- eller røntgenmikroskoper,” forklarer forsker Oleksii Ilchenko, som er opfinder af teknikken og førsteforfatter på studiet i en pressemeddelelse hos DTU.
Metoden er baseret på det såkaldte Raman-spektroskopi, hvor lys er brugt til at identificere og afbillede kemiske sammensætninger i fx materialer. Konkret bliver talrige lasere rettet mod en prøve af det pågældende materiale, som spreder lyset, der så samles op forskellige steder, og informationen om lysets spredning afslører den krystallografiske orientering og sammensætning i materialet.
Læs meget mere om metoden og dens muligheder i en pressemeddelelse hos DTU her (på engelsk)
Find den videnskabelige artikel hos Nature Communications her