12. juni 2018

HYPERMAG’s hyperpolariserede MR-skanning snart klar til forsøg på kræftpatienter

DTU’s magasin DYNAMO har for nyligt bragt en artikel om Center for Hyperpolarization in Magnetic Resonance (HYPERMAG) i anledning af, at centerets hyperpolariserede MR-scanninger nu skal afprøves på kræftpatienter.

Billedet viser en MR-skanning af et grisehjerte på en levende gris, hvor vand er blevet hyperpolariseret. Derved kan både store og små blodårer tydeligt ses.
Billedet viser en MR-skanning af et grisehjerte på en levende gris, hvor vand er blevet hyperpolariseret. Derved kan både store og små blodårer tydeligt ses. (Foto: Kasper Lipsø, DTU)

I en firesiders artikel i DTU’s seneste nummer af magasinet DYNAMO kan du blive klogere på de mange forskningsprojekter, der er i gang på DG’s Center for Hyperpolarization in Magnetic Resonance (HYPERMAG).  Artiklen dykker ned i centerets forskning og bringes blandt andet i anledning af, at centerets teknologi indenfor hyperpolariseret MR-skanning nu skal afprøves i kliniske studier med kræftpatienter på Skejby Sygehus. Jan Henrik Ardenkjær-Larsen er centerleder på HYPERMAG og opfandt teknologien, da han var ansat i medicinalindustrien for 15 år siden.

”Vores teknologi er lykkeligvis kommet så langt nu, at den er i hænderne på lægerne, som kan begynde at lave kliniske studier på mennesker. Det er en milepæl for metoden, for medicinsk billeddannelse er ekstremt vigtig til at diagnosticere, karakterisere og følge op på sygdomme”, siger professor Jan Henrik Ardenkjær-Larsen til DTU.

Ved hyperpolarisering magnetiseres et sporstof, eksempelvis et sukkerstof, som herefter injiceres i patienten, hvor det optages i cellerne. Stoffet forstærker MR-signalet med op mod 20.000 gange, hvilket gør det muligt at følge cellernes stofskifte meget præcist. Da kræftceller har høj metabolisme vil cellerne omsætte sukkerstoffet hurtigere end andre celler. I sidste ende betyder det, at man med metoden kan følge kræftcellernes aktivitet nøje relativt hurtigt både før og efter en behandling. Dermed kan lægerne se effekten af eksempelvis kemoterapi hurtigere end nogensinde før.

Hidtil har man kun afprøvet metoden på dyr på henholdsvis Skejby Sygehus og Rigshospitalet, men fra slutningen af 2017 fik Skejby Sygehus tilladelse til at anvende hyperpolariseret MR-skanning på kræftpatienter med kræft i bugspytkirtlen.

Forskerne på HYPERMAG er nu i gang med at undersøge, hvordan hyperpolariserede MR-skanninger kan anvendes på andre sygdomme, der ligeledes udtrykkes ved stofskifteforandringer, så som hjerte-kar-sygdomme og diabetes.

Læs mere om HYPERMAG og centerets forskningsprojekter i DYNAMO’s online magasin her.

 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev