HYPERMAG skaber banebrydende teknologi til evaluering af kræftbehandlinger
Center for Hyperpolarisation in Magnetic Resonance (HYPERMAG) fik sig lidt af en julegave i år; Lægemiddelstyrelsen gav nemlig kort før jul tilladelse til forsøg med hyperpolariseret magnetisk resonans scanning af kræftpatienter. Kort sagt betyder det, at man allerede samme dag kan se, hvorvidt den igangsatte kræftbehandling påvirker cancercellerne. Ingeniøren har skrevet en længere artikel om nyheden og teknologien. HYPERMAG, et af Grundforskningsfondens Centers of Excellence, ledes af Jan Henrik Ardenkjær-Larsen, som mener, at potentialet for den nye målingsmetode er enormt.
”Metoden giver på bare to minutter lægerne mulighed for at se, hvordan eksempelvis kræftceller reagerer. Det giver mulighed for at scanne en patient inden kemoterapibehandling og igen bagefter for at se, om cellerne er blevet svækket, og behandlingen har haft effekt,” udtaler Ardenkjær-Larsen.
Metoden går ud på at ændre (hyperpolarisere) magnetismen i det sukkerstof, der anvendes som kontraststof under scanningen. Sukkerstoffet, som er magnetiseret i apparatet lige inden det sprøjtes ind i patienten, cirkulerer med blodet rundt i kroppen til organer og væv. Ved hjælp af MR-scanning kan man se hvad sukkerstoffet omdannes til, hvor det sker og hvor hurtigt det sker. Derved afsløres, om cellerne er sunde eller syge.
”Med den nye metode med hyperpolarisering kan man se, hvad cancercellerne er i gang med. Det bliver en milepæl for Danmark,” siger professoren. Forskerne anslår selv, at scanningsbillederne bliver op til 20.000 gange mere præcise sammenlignet med nuværende teknologier.