10. marts 2020

Hy-Q i spidsen for kvante-projekt som skal føre til ubrydelig net-kryptering

Forskere fra DG’s Center for Hybrid Quantum Networks (Hy-Q) ved Niels Bohr-Instituttet, Københavns Universitet, skal stå i spidsen for et nyt forskningsprojekt, der skal omdanne 15 års kvanteforskning til kommercielle produkter. Projektet bliver til i samarbejde mellem forskere og virksomheder, og første mål er at fragte lyspartikler med kvanteinformation via et 10 kilometer langt fibernet mellem Niels Bohr Institutet og DTU med håbet om at bruge teknologien til ubrydelig kryptering af digital information. Forskningsprojektet er blandt andet støttet med knap 18 millioner kroner fra Innovationsfonden og har et samlet budget på 27 millioner.

 Billedet er et stock-foto, der viser en computerskærm med kode.

Billedet viser en computerskærm med kode. Foto: Florian Olivo/Unsplash.

Over de næste fire år vil grundforskningscenteret Hy-Q stå i spidsen for et nyt projekt, der bliver til i samarbejde mellem Københavns Universitet, Aarhus Universitet, Danmarks Tekniske Universitet og en række virksomheder. Projektet mål er at bane vejen for beskyttelsen af digitale informationer mod cyberangreb ved hjælp af kvanteteknologi. Første skridt i projektet er at koble forskernes kvanteteknologi med lyspartikler på et 10 kilometer langt fibernet mellem Niels Bohr Institutet og DTU, hvorefter man i fibenettet vil fragte kvanteinformation med en ubrydelig kryptering.

”Det første store mål er at bygge en ultimativ sikker kommunikationslinje mellem Niels Bohr-bygningen i København og DTU i Lyngby ved at bruge det eksisterende fibernet som motorvej til vores lyspartikler med krypteret kvanteinformation,” fortæller Leonardo Midolo, der er adjunkt ved Hy-Q og én af forskerne i projektet.

Projektet, der hedder ’Field-ready single-photon quantum technology’ (Fire-Q), skal teste kvanteforskningens konkrete anvendelsespotentiale gennem omdannelse til kommercielle produkter. Udover universiteterne, tæller projektet også virksomhederne Sparrow Quantum, SiPhotonIC, nanoPHAB, og Swabian Instruments.

”Vi har kæmpe ambitioner inden for kvanteteknologi og store muligheder for at realisere de ambitioner her i Danmark. Men det kræver, at vi kan forene og udnytte vores evner. Vi har i dette projekt samlet et fremragende hold af forskere og industrifolk med komplementære kompetencer,” siger professor Peter Lodahl, der er centerleder ved Hy-Q og ligeledes en af forskerne bag projektet. Han tilføjer:

”Fordelen med vores teknologi med fotoner (lyspartikler, red.) er, at den er ultimativ sikker. Det er et ubrydeligt link. Fordelene for samfundet er mange på sigt. Et eksempel kan være, hvordan lægen og patienten kan udveksle oplysninger på en sikker måde, men også i større skala, hvor kritisk information skal sikres i fx banksektoren eller Forsvaret.”

Du kan læse mere om projektet FIRE-Q i en pressemeddelelse fra Københavns Universitet her

Mere information om projektet kan findes hos Science Report her

Tilmeld dig vores nyhedsbrev