Kapitel 17: Professor Lene Oddershede

Uddrag:

”Selvom udviklingen og brugen af avancerede teknologier er centralt for Lene Oddershedes eget arbejde, behøver et forskningsarbejde i hendes øjne ikke at være teknisk avanceret for at være fremragende.”

»Det kan sagtens være helt simpelt. Nogle gange er det simple næsten det smukkeste. Og forskning behøver ikke at have noget at gøre med biomekanik eller optiske pincetter, for at jeg synes, det er fantastisk. Men det skal være nyskabende. En ny måde at tænke på, en ny måde at se en sammenhæng på. Og det må meget gerne have en form for konsekvens, hvor man kan se, at resultatet betyder noget i forhold til en anvendelse eller til vores forståelse af et problem. Excellent forskning baner vej for et nyt felt eller nye tanker. Det skal ikke bare være en forudsigelig videreudvikling. Men det er ikke altid let at se, hvad potentialet er af en forskningsidé eller et resultat. Værdien af et forskningsresultat bliver ofte vurderet på, om det bliver publiceret i store tidsskrifter, men jeg mener ikke, at det nødvendigvis er korrekt. Tit er det først ti år efter, at man forstår den egentlige betydning af et arbejde.«

”Selv kan Lene Oddershede bedst lide at stille store spørgsmål og prøve at løse store problemer. For hendes skyld må det gerne ske ad skæve og kreative veje, som også indebærer en risiko for, at det er en blindgyde. Hun er ikke typen, der kunne leve med at studere ét protein hele sit liv. Men hendes erfaring har lært hende, at hvis man stiller store spørgsmål, gør det sjældent noget, hvis man ikke rammer lige, hvor man troede – så finder man noget andet spændende, bare man er grundig nok. Men selvom det er nysgerrigheden, der driver hende, synes hun, det er vigtigt, at man kan argumentere for det, man laver, og de penge, man bruger, i forhold til en anvendelse eller en vigtig indsigt.”

Du kan læse hele portrættet af professor Lene Oddershede ved at downloade kapitlet nedenfor.

Vi udgiver et kapitel hver måned fra bogen Fortællinger fra Grundforskningens Grænseland på dg.dk.
Du kan finde alle de publicerede kapitler her

Tilmeld dig vores nyhedsbrev