Kapitel 24: Professor Martin Bizzarro

Uddrag:

“Alle de centre, der finansieres af Danmarks Grundforskningsfond, er tværfaglige, og for Martin Bizzarros center er det,  som han siger, mere end bare vigtigt, at centret arbejder tværfagligt.”

“Mit hovedmål er at forstå, hvordan solsystemet blev dannet, og om det er specielt i forhold til alle de andre planetsystemer i galaksen. Med andre ord er der særlige omstændigheder, der fremmer dannelsen af planeter som Jorden? For mig er dette et yderst relevant spørgsmål for menneskeheden i almindelighed, ikke kun for de næste 5 år, men for de næste 20-50 år. Vi ønsker at lægge fundamentet, de første mursten, til at besvare dette spørgsmål . Det kræver, at vi arbejder på en virkelig tværfaglig måde. Hvis vi ikke interagerer med hinanden, falder alt fra hinanden, og vi gør ikke fremskridt. Så det er nødvendigt at engagere sig i denne form for synergi for at få succes.”

“Til at begynde med var Martin Bizzarro ikke interesseret i en karriere inden for videnskab. Han var interesseret i sport. Da han voksede op i Canada, spillede han ishockey på eliteniveau gennem hele sin gymnasietid. På et tidspunkt indså han, at han aldrig ville blive professionel spiller. Så han stoppede og begyndte at fægte i stedet. Han var på landsholdet i fægtning for Canada, da han færdiggjorde sin master.”

“Jeg havde ikke store ambitioner på universitetet, eller rettere, fordi jeg brugte al min tid på fægtning, brugte jeg mindre tid på universitetet. Men jeg tog en alvorlig beslutning, da jeg indså, at ok, fægtning er interessant, verdensmesterskaber er interessante, men jeg vil ikke have en karriere inden for fægtning, fordi der ikke er penge i det. Så jeg besluttede mig for at tage en ph.d., og jeg holdt op med at fægte, og al den energi, jeg havde på det tidspunkt – jeg trænede 10-15 timer om ugen – al den ekstra energi blev lagt i min ph.d. Og jeg indså, at jeg fik den samme form for tilfredsstillelse, når jeg fik gode resultater i laboratoriet, som jeg fik ved at vinde i fægtning eller score mål i ishockey. Så min karriere inden for videnskab er en forlængelse af min karriere inden for sport – i videnskab får jeg den samme følelse af at vinde ved at gå efter det excellente.”

Du kan læse hele portrættet af professor Martin Bizzarro ved at downloade kapitlet nedenfor. (På engelsk)

Vi udgiver et kapitel ca. hver måned fra bogen Fortællinger fra Grundforskningens Grænseland på dg.dk. Du kan finde alle de publicerede kapitler her

Tilmeld dig vores nyhedsbrev