Kapitel 19: Professor Anja Boisen
Anja Boisens far var fysiklærer. Han slæbte fysikbøger og det periodiske system med på campingferie i Frankrig, så hun kunne læse op den sommer, hun sprang 8. klasse over. Men det fangede hende ikke. Hun ville være journalist, og Mette Fugl var det store forbillede, så i gymnasiet valgte hun samfundsfag. Efter gymnasiet var hun et år i USA, hvor hun kombinerede at arbejde i huset hos en familie med studier på Stanford. Da hun kom hjem, var der lidt for lang tid til optagelsesprøven på Journalisthøjskolen.
»Så det blev RUC’s toårige basisuddannelse, der samtidig gav mig noget tænketid. Jeg tror, at det var det andet projekt, jeg lavede, hvor jeg første gang tænkte, at det måske skulle være noget med fysik. Vi gik rundt og målte radon i alle mulige kældre, og det var rigtig sjovt. Og så fik jeg en mentor, Karen, der var et år ældre end mig, som ville læse fysik og matematik, og som i øvrigt arbejder på naboinstituttet nu. Hun inspirerede mig meget, og jeg valgte at blive på RUC og læse fysik. Karen og jeg valgte også begge at flytte studiet til Københavns Universitet de sidste år, for RUC er et lille sted, hvor der ikke er så mange muligheder for at lave en masse forskellige eksperimenter.«
Anja Boisen skrev speciale hos Poul Erik Lindelof på faststoffysik på H. C. Ørsted Instituttet. Med hjælp fra ham søgte hun også en institut-ph.d., som hun dog ikke fik. Derefter var hun gymnasielærer på Vestre Borgerdyd i et år. Men selvom det var sjovt og eleverne var søde, så manglede begejstringen, så hun søgte en erhvervs-ph.d. i en lille startupvirksomhed ved navn Danish Microengineering.
»Jeg var ansat som erhvervsforsker og var tilknyttet en meget dygtig mentor, François Grey, som var professor dengang. Han ansatte mig efter min ph.d., og det var også ham, som opfordrede mig til at søge en FREJA-bevilling,2 selvom det egentlig var lidt tidligt at søge sin egen bevilling og skulle til at ansætte andre et år efter, at man var blevet færdig med sin egen ph.d. Jeg fik den, og så har jeg hængt fast siden. Så der er mange tilfældigheder også.«
Du kan læse hele portrættet af professor Anja Boisen ved at downloade kapitlet nedenfor.
Vi udgiver et kapitel hver måned fra bogen Fortællinger fra Grundforskningens Grænseland på dg.dk.
Du kan finde alle de publicerede kapitler her