Kapitel 13: Professor Marie-Louise Nosch
Uddrag:
”Marie-Louise Nosch var indtil for nylig leder af Center for Textile Research (CTR), som har til huse på SAXO-Instituttet ved Københavns Universitet. […] Tekstil har igennem historien haft indflydelse på tallære, på matematiske strukturer, på sprogets metaforer (tænk bare på livets tråd, spin, fabric, væv, som også betyder kroppens strukturer) og på det skrevne sprog. Ordet tekst kommer for eksempel af latin textus, som betyder noget, der er vævet.”
»Hele idéen om tøj og beklædning kommer oprindeligt fra at tage et skind og iklæde mennesket. Det er derfor, at arkæologerne kan se, at da man starter med at væve – noget, som i princippet er en klar, firkantet idé, fordi det er tråde, der går retvinklet på hinanden – så starter man med at væve i form som et skind, da man i tusindvis af år har tænkt, at skindet er den basale form, man bruger til at klæde sig i. Og der går lang tid, før man finder ud af, at man bare kan lave det firkantet og tilskære det. Så alting er på en eller anden måde sammenvævet, ironisk nok.«
*
”Ifølge Marie-Louise Nosch er de mennesker, som kan lave fremragende forskning kendetegnet ved at være ekstremt dygtige fagligt, ekstremt produktive, de får tingene gjort og er overbevisende i det, de laver. Det er dem, der er i stand til at flytte sig ud af deres komfortzone, indgå nye samarbejder og forblive intellektuelt nysgerrige. Det er dem, der til møder kommer med kommentarer som: »Måske er det i virkeligheden omvendt?«, og som har den slags observationer, andre ikke har, og som kan gøre hele forskellen. Marie-Louise Nosch arbejder med talentudvikling hos unge forskere, og hun mener faktisk, at man til en vis grad kan træne disse egenskaber. Men der er grundelementer, som skal være til stede.”
Du kan læse hele portrættet af professor Marie-Louise Nosch ved at downloade kapitlet nedenfor.