6. marts 2018

EliteForsk-priserne 2018 hylder grundforskning

To forskere med tilknytning til Danmarks Grundforskningsfond var blandt prismodtagerne af årets fem EliteForsk-priser, som alle tilfaldt forskere, der bedriver fremragende grundforskning. Anerkendelsen af grundforskningens betydning glæder DG’s direktør og en af årets prismodtagere, Anja Groth.

De fem prismodtagere og uddannelses- og forskningsminister, Søren Pind.
De fem prismodtagere og uddannelses- og forskningsminister, Søren Pind. (Foto: Uddannelses og Forskningsministeriet)

Torsdag den 1. marts blev årets EliteForsk-priser uddelt under en konference i Københavns Operahus. De fem priser uddeles af Uddannelses- og Forskningsministeriet til forskere i international topklasse under 45 år, og i år excellerer samtlige prismodtagere inden for grundforskning på deres respektive felt.

Blandt prismodtagerne var professor N. Asger Mortensen, som er tilknyttet Center for Nanostructured Graphene (CNG) ved DTU. Mortensen beskæftiger sig blandt andet med interaktionen mellem lys og stof på nanoskala, og han har været en grundsten i CNG fra centrets begyndelse i 2012.

Prismodtagerne talte også professor i molekylærbiologi Anja Groth, hvis forskningsgruppe i flere år var en markant del af Center for Epigenetic (CfE), som havde base på Københavns Universitet fra 2007 til 2017.

”Stort tillykke til Anja Groth, N. Asger Mortensen og de øvrige tre prismodtagere. At de fem EliteForsk-priser i år går til forskere, som alle bedriver grundforskning i verdensklasse, er en anerkendelse af grundforskningens markante betydning for samfundet,” siger Søren-Peter Olesen, direktør for Danmarks Grundforskningsfond.

Groth: Vigtigt at viden kan være værdifuldt i sig selv

Professor Groth glæder sig naturligvis over anerkendelsen af sin forskningsgruppes arbejde og opfordrer til, at vi også fremadrettet husker vigtigheden af grundforskning, hvor Danmark på talrige områder er i international topklasse.

”Det er utroligt vigtigt, at man i det storpolitiske landskab anerkender betydningen af at forstå helt basale processer. Det er væsentligt, at der også er rum til, at viden kan være værdifuldt i sig selv uden direkte at kunne anvendes. Jo mere viden, vi grundlæggende får, desto flere muligheder vil der åbne sig på sigt,” siger Groth til Danmarks Grundforskningsfond og fortsætter:

”Man skal huske, at den enkelte forsker ikke er alene med afklaringen af, hvordan verden hænger sammen, men at vi konstant bygger på hinandens opdagelser og undersøger, hvordan vores resultater passer sammen. Derfor er det så vigtigt at investere bredt i alle aspekter og områder af et forskningsfelt.”

”Centerbevillinger giver frihed og luft i forskningen”

I forlængelse af det, understreger Anja Groth, hvor stor betydning det har, at man som forsker får længerevarende bevillinger med en betydelig frihed.

”For mig som forsker er de store centerbevillinger mere fleksibel funding, hvor man selvfølgelig har et overordnet mål, men også har lov til at omprioritere inden for rammerne. Det er mere en generel støtte til ens forskning, hvor man tror på den enkelte forsker og vores evner til at se, hvordan vi bedst kan rykke grænserne for den viden, vi har i dag. Det giver virkelig noget frihed og luft, så man tør satse på længerevarende og tungere projekter i stedet for at arbejde mod hurtige resultater, som kan udløse den næste bevilling,” fortæller hun om sin oplevelse af at være en del af et Grundforskningscenter.

”Derudover er det en klar fordel at være formaliseret i et større center, da det skaber en naturlig sammenhængskraft mellem forskningsgrupperne og et socialt og fagligt miljø, der afføder samarbejder på tværs og øger effektiviteten,” afslutter Anja Groth.

Læs mere om årets EliteForsk-priser og prismodtagere her

Tilmeld dig vores nyhedsbrev