28. november 2017

Dobbelt tiltrædelse i lyset af kolliderende stjerner

Niels Bohr Instituttet dannede ramme for en dobbelt tiltrædelse onsdag den 25. oktober, hvor Enrico Ramirez-Ruiz markerede starten på sit Niels Bohr Professorat og tidligere DG-centerleder Jens Hjorth markerede sit Investigator Grant fra Villum Fonden.

Ugerne op til indvielsen var prægede af hektisk arbejde og eufori oven på den sensationelle opdagelse af lys og tyngdebølger fra sammenstødet af to neutronstjerner, en såkaldt kilonova, 140 millioner lysår væk.

Blandt de opsigtsvækkende resultater var verdens første påvisning af, at kilonova-eksplosioner danner tunge grundstoffer såsom guld. Læs mere om opdagelsen her.

Niels Bohr Professor, Enrico Ramirez-Ruiz, har som teoretisk astrofysiker, der arbejder med modeller og computersimuleringer, udarbejdet en central del af forståelsesrammen for, hvad der sker ved voldsomme kosmiske begivenheder såsom en kilonova.

Dagen bød på perspektivrige præsentationer om ny forskning i astrofysik, der er muliggjort af udviklingen af teleskoper og supercomputere, fra Jens Hjorth, Enrico Ramirez-Ruiz og fem yngre forskere fra Niels Bohr Instituttet: Christa Gall, Fragkos Anastasios, Giorgios Leloudas, Radoslaw Wojtak og Jane Lixin Da.

Direktør for Danmarks Grundforskningsfond, Søren-Peter Olesen, lykønskede Ramirez Ruiz og Hjorth med den store opdagelse og påpegede den gode timing i, at Ramirez-Ruiz kom til Danmark som Niels Bohr Professor samtidig med at lyset og tyngdebølgerne fra den 140 millioner år gamle begivenhed ramte Jorden.

Andre talere var institutleder for Niels Bohr Instituttet, Jan Thomsen, og Direktør for Villumfonden, Thomas Sinkjær.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev