DAWN opdager hidtil skjulte galakser
Har du også undret dig over, hvor det hele begyndte og kommer fra? Grundforskningscenteret Cosmic Dawn Center (DAWN) ved DTU og KU kommet et skridt tættere på en bedre forståelse af universet, da det internationale forskerhold har opdaget to hidtil usynlige galakser 29 milliarder lysår ude i universet, som lå skjult i kosmisk støv. Studiet er udgivet i det videnskabelige tidsskrift Nature.
Et tykt lag stjernestøv har skjult to galsker, som befinder sig 29 milliarder lysår ude i universet. Grundforskningscenteret Cosmic Dawn Center (DAWN) ved KU og DTU er en del af opdagelsen, som samtidig betyder, at man formoder hver femte galaske i det tidlige univers ligger skjult for de nuværende teleskoper. Studiet er udgivet i det videnskabelige tidsskrift Nature.
”Vi kiggede på nogle store galakser, som vi allerede vidste eksisterede gennem Hubble teleskopet, og så opdagede vi, at to af galakserne havde en nabo hver, som vi ikke forventede ville være der. Da begge galakser er omgivet af støv, blokeres noget af lyset og det har gjort dem usynlige for Hubble teleskopet,” fortæller lektor Pascal Oesch fra DAWN, der er medforfatter på det internationale studie.
Et nyt overblik over det kosmiske landkort
Den nye opdagelse peger på, at mellem 10 og 25 procent af universets galakser mangler fra det komiske landkort og kan gemme sig bag det kosmiske støv. Før forskerne kan forstå, hvordan mængden af galakserne vokser, er det vigtigt at kende antallet af dem. NASA, ESA og det canadiske rumagentur har derfor bygget et nyt superteleskop ved navn James Webb Space Telescope, der bliver sendt i kredsløbet den. 18. december 2021. Forskerne håber på, at det nye teleskop kan bidrage med ny viden om, hvordan universet opstod ved at hjælpe dem med at se igennem det kosmiske støv.
”Næste skridt er at identificere de galakser, vi har overset for der er langt flere, end vi troede. Og her bliver James Webb Teleskopet et kæmpe skridt fremad. Det bliver meget mere følsomt og kan undersøge længere bølgelængder, så vi burde kunne se disse skjulte galakser langt nemmere,” fortæller lektor Oesch og afslutter:
”Det handler om at kunne lægge det store puslespil over, hvordan universet er dannet og svare på det grundlæggende spørgsmål ’hvor kommer det hele fra’? De usynlige galakser vi har opdaget i det tidlige univers er nogle af de første byggesten til det univers, vi ser i dag, og det var dér, det hele begyndte.”