Udsnit af mikrocontainer, der skal fyldes med medicin, insulin eller vacciner, hvor stoffet bliver leveret målrettet i kroppen via containeren

Center for Intelligent Drug Delivery and Sensing Using Microcontainers and Nanomechanics (IDUN)

Centerleder:

Professor Anja Boisen

Periode:

2015 - 2025

Ansøgningsrunde:

8. ansøgningsrunde

Værtsinstitution(er):

Danmark Tekniske Universitet

Bevilling:

96,0 mio. kr.

Man foretrækker at give medicin oralt. Det er den mindst invasive metode og det mest bekvemme for patienterne. Det har imidlertid centrale udfordringer og begrænsninger:

(i) Mange virksomme stoffer såsom proteiner og peptider (f.eks. insulin) kan ikke overleve passagen gennem mave-tarmkanalen.

(ii) frigivelseskinetik skal kontrolleres (tid, sted, mængde).

(iii) En stor del af nyopdagede lægemidler, såsom HIV-komponenter har lav opløselighed og /eller permeabilitet.

(iv) Mange lægemiddelbehandlinger kræver kombineret eller samtidig frigivelse af flere aktive stoffer.

(v) Amorfe stoffer har forbedret opløselighed og opløsningshastighed. Den langsigtede stabilitet er dog en udfordring, da lægemidlerne rekrystalliserer.

Målet med IDUN er at undersøge containere på kun få mikrometer til oral medicinering. Containerne skal fungere som bittesmå værktøjskasser, designet med indvendige rum til biologiske aktive stoffer.

Tanken er, at containerne skal beskytte de aktive stoffer på vej igennem maven. Nede i tarmen skal containerne hæfte til tarmvæggen og frigive medicin hen over tarmvæggen.

Til forskel fra en normal pille vil containerne kun frigive medicin ind mod tarmvæggen, hvilket øger sandsynligheden for, at de aktive stoffer faktisk kommer ind i kroppen. Containerne skal fremstilles i godkendte, bionedbrydelige materialer, og de skal designes, så at de orienterer sig rigtigt i forhold til tarmvæggen.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev