Illustration

Center for Gene Expression (CGEN)

Centerleder:

Jesper Q Svejstrup

Periode:

1. april 2023 til 31. marts 2029

Ansøgningsrunde:

11. runde

Værtsinstitution(er):

Københavns Universitet

Bevilling:

68.639.000 kr.

Vi kender alle udtrykket: “Det er i vores DNA“, men hvordan afkodes den arvelige information i generne i vores DNA, og hvordan reguleres processen? DNA-afkodning, eller genekspression, sker via to hovedprocesser: transkription og translation. Under førstnævnte transskriberes informationen fra et gen til en RNA-kopi, hvorefter den information translateres fra RNA til en polypeptidkæde, der indeholder informationen til at lave et protein. Proteiner (inklusive enzymer og hormoner) vedligeholder og regulerer alle cellulære processer.

På grund af deres iboende forskelle har forskningen i transkription og translation gennem årene adskilt sig, så en bredere forståelse af den overordnede proces af genekspression nu mangler. Ved at bruge et bredt repertoire af state-of-the-art teknikker og tilgange vil Center for Gen Ekspression (CGEN) studere disse processer på en mere integreret, sammenhængende måde for at opnå en omfattende cellulær-, genom- og proteom-dækkende forståelse af genekspression og dens regulering med fokus på, hvordan de konstituerende processer interagerer.

Forståelse af genekspression er vigtig for at forstå reguleringen af ​​alle cellulære pathways, men også for basal indsigt i de grundlæggende processer, der ligger til grund for menneskers sundhed og sygdom. Faktisk ligger fejlagtig genekspression til grund for utallige menneskelige sygdomme, herunder kræft.

Årlige højdepunkter

Tilmeld dig vores nyhedsbrev