27. november 2018

Centerledere del af nyt stort EU-kvanteflagskib

Sidste måned blev EU’s store nye forskningssatsning, initiativet Quantum Flagship, skudt i gang. Her deltager DG-centerledere og kollegaer fra DTU og Københavns Universitet i flere af projekterne. Med den kommende kvanteteknologiske revolution i sigte skal kvanteflagskibet sikre Europas videnskabelige og teknologiske førerposition på området de næste 10 år med et budget på en milliard euro.

Professor Ulrik Lund Andersen fra BigQ.
Professor Ulrik Lund Andersen fra BigQ. Foto: Joachim Rode.

EU’s kvanteflagskip Quantum Flagship er et af EU-Kommissionens største og mest ambitiøse forsknings- og innovationsprojekter til dato. Med intet mindre end 1 milliard euro og mere end 5000 forskere involveret på tværs af Europas førende universiteter, skal forskningssatsningen henover de næste 10 år bringe Europa i front i det globale kapløb om den kommende kvanteteknologiske revolution, som allerede nu er i gang.

I alt 20 projekter er blevet nøje udvalgt af EU-Kommissionen til at indlede Kvanteflagskibet, og projekter har en forløbsperiode på tre år. Projekterne er spredt ud over fem overordnede kategorier indenfor kvanteteknologi. To af DG’s centerledere, professor Ulrik Lund Andersen fra Center for Macroscopic Quantum States (BigQ) ved DTU og professor Peter Lodahl fra Center for Hybrid Quantum Networks (Hy-Q) ved KU, er repræsenteret i det store forskningsprojekt.

DTU er med i projekter om kvantekommunikation

Ulrik Lund Andersen skal sammen med forskerkollegaer fra DTU være en del af to ud af i alt fire af kvanteflagskibets projekter indenfor kvantekommunikation; Henholdsvis CiViQ (Continuous Variable Quantum Communications) og UNIQORN (Affordable Quantum Communication for Everyone).

”Det ene projekt [CiViQ] har fokus på at udvikle kvantekrypterede systemer, der i fremtiden skal sikre, at kommunikation eksempelvis inden for finans- eller sundhedssektoren kan ske uden fare for, at uvedkommende kan få adgang til den. Målet er at gøre teknologien så fleksibel og billig, at den også kan anvendes af virksomheder, organisationer og enkeltpersoner til sikker kommunikation,” fortæller professor og centerleder ved grundforskningscenteret BigQ Ulrik Lund Andersen.

Det andet projekt, UNIQORN, som DTU deltager i, skal fokusere på udviklingen af mindre og billigere kvantekomponenter, lyskilder samt detektorer indenfor kvantekommunikation.

Mere information kan findes hos DTU her

Støtte til EU-samarbejde om udviklingen af et kvanteinternet

The Quantum Internet Alliance – et samarbejde mellem førende europæiske kvanteforskere og tech-virksomheder, ledet af Delft University, Holland – har også modtaget 10 millioner euro i støtte fra det europæiske kvanteflagskip. Fra Niels Bohr Instituttet på KU er både centerleder ved Hy-Q, Peter Lodahl, og Anders Søndberg Sørensen, PI ved Hy-Q, partnere i The Quantum Internet Alliance, hvis ultimative formål er at udvikle teknologi, der muliggør et velfungerende kvanteinternet.

”EU Flagskibet giver en enestående mulighed for at indgå i forskningsalliancer, som knytter de stærkeste akademiske grupper sammen i bestræbelserne på at løse nogle af de store samfundsudfordringer indenfor f.eks. sikkerhed eller supercomputing. Den ultimative drøm er at bygge kvantecomputere, som kan løse problemer, der er umulige med eksisterende computere – eller et kvanteinternet, hvor ubrydelig kommunikation kan foregå risikofrit, og sikkerheden  er garanteret af kvantefysikkens love” fortæller Peter Lodahl.

Mere information ok projektet hos Delft University her

Yderligere information hos Københavns Universitet her

Tilmeld dig vores nyhedsbrev