2. november 2017

Centerleder Thomas Graven-Nielsen leger med folks smertegrænse

Stød, saltvand og chilipeber – tre ting, som man ikke lige umiddelbart forestiller sig har noget med hinanden at gøre. Det har Thomas Graven-Nielsen, professor og centerleder for Center for Neuroplasticity and Pain (CNAP), dog sørget for, at de nu har, for alle tre elementer indgår i hans forskning i smerte.

På sit laboratorie sprøjter han stoffet capsaicin – den allerstærkeste del af en chilipeber – ind under huden på folk, og saltvandet sprøjtes direkte ind i musklerne, så det føles som en muskelskade. Forsøgene er anerkendt verden over, og Thomas Graven-Nielsen er blevet kendt for at udvikle metoder til at påføre forsøgspersoner “falske” muskelskader. Formålet med de forskellige former for smertepåførsel er at undersøge, hvordan kroniske smerter påvirker nervesystemet.

”Det er vigtigt at undersøge smerte, fordi vi i dag i princippet ikke forstår, hvad der sker, når en person har akut smerte og så ender med at få kroniske smerter. Problemstillingen er, at cirka hver femte voksne får kroniske smerteproblematikker i Europa og hele verden. En af de årsager er, at vi ikke forstår mekanismerne bag sådanne smerter. En anden er, at man i princippet har behandlet smerte på samme måde i mange år – man har ikke fået den dér tilbundsgående forståelse af smertesystemet, og derfor har man selvfølgelig svært ved at behandle dem i dag” udtaler Thomas Graven-Nielsen i et interview med Videnskab.dk.

Forskerne på CNAP bruger samtidig en teknik, der kaldes EEG (Elektroencefalografi), hvormed forskerne kan måle hjernens elektriske aktivitet, før og efter forsøgspersoner har fået påført en muskelskade. Dermed kan de måle, hvordan smerten påvirker hjernen over tid, og oveni dette laver forskerne også kortlægninger over, hvordan smerte rent visuelt ser ud.

  Kropsdiagrammer fra CNAP.
Kropsdiagrammer fra CNAP. (Foto: Shellie A. Bourdreau)

Tilmeld dig vores nyhedsbrev