22. december 2020

Centerleder Jørgen Kjems fra CellPat står i fronten for innovationsprojekt fra ODIN

Centerleder Jørgen Kjems fra grundforskningscenteret CellPat ved Aarhus Universitet står i spidsen for et af de fem innovationsprojekter fra Open Discovery Innovation Network (ODIN), der fokuser på fem globale sundhedsproblemer. I projektet vil Kjems og resten af forskerholdet fra Aarhus Universitet samarbejde med farmaceutindustrien for at udvide deres viden og udvikle ny medicin.

Professor Jørgen Kjems.
Professor Jørgen Kjems. Foto: pressefoto.

Open Discovery Innovation Network (ODIN) fokuserer på fem globale sundhedsproblemer: nyresygdomme, hjerte-kar-sygdomme, tyktarmskræft, nonalkoholiske fedtleversygdomme og neurologiske lidelser. Centerleder Jørgen Kjems fra DG’s Center for Cellular Signal Patterns (CellPat) ved Aarhus Universitet står i spidsen for et af disse fem innovationsprojekter.

I projektet vil professor Kjems og forskere fra Aarhus Universitet samarbejde med farmaceutindustrien for at udvide deres viden i feltet og skabe nye redskaber til at udvikle ny medicin. Novo Nordisk Fonden har givet en bevilling på 54,5 millioner kroner til ODIN projektet.

Behandling af nonalkoholisk fedtleversygdom

Professor Kjems’ projekt falder inden for kategorien nonalkoholiske fedtleversygdomme. På nuværende tidspunkt bliver der brugt en leverbiopsi til at stille en troværdig diagnose, men det er en invasiv og potentielt farlig procedure. Professor Kjems håber på et skabe en ny troværdig og mindre farlig procedure til at stille en diagnose.

Projektet vil fokusere på at identificere nye biologiske indikatorer i blodet på patienter med nonalkoholisk fedtleversygdom ved at bruge en ny teknologi, der er baseret på en fremgangsmåde, der hedder APTASHAPE. Denne metode identificerer ændringer i proteinkompositionen i blodet under hele sygdomsforløbet.

Læs mere om de fem projekter fra ODIN hos Aarhus Universitet her

Mere information om ODIN hos Aarhus Universitet her

Tilmeld dig vores nyhedsbrev