28. april 2020

CEM: metan-udledning ved risdyrkning kan reduceres med kabelbakterier

Ris er den primære fødekilde til omkring halvdelen af verdens befolkning, men risdyrkning er ekstremt belastende for klimaet, da det udleder drivhusgassen metan. Nu har forskere fra DG’s Center for Elektromikrobiologi (CEM) ved Aarhus Universitet og en tysk forskerkollega muligvis fundet en af løsningerne på risdyrkningens store klimapåvirkning. Ved at tilsætte de elektrisk ledende kabelbakterier til jord med risplanter kunne forskerne nemlig nedbringe metan-udledningen med over 90 procent. Studiet er for nylig publiceret i det videnskabelige tidsskrift Nature Communications.

Billedet viser en bonde på en rismark i byen Aceh, Indonesien.
Billedet viser en bonde på en rismark i byen Aceh, Indonesien. Foto: Sandy Zebua/Unsplash

Ris er en af verdens vigtigste afgrøder og den primære fødekilde for omkring halvdelen af verdens befolkning. Men risdyrkning er samtidig en enorm klimabelastning. Dyrkningen af ris udleder drivhusgassen metan, der er langt kraftigere end CO2, og risdyrkning er anslået til at udgøre en stor del af verdens samlede udledning af metan.

Nu har forskere fra grundforskningscenteret CEM ved Aarhus Universitet og en tysk forskerkollega muligvis fundet en af løsningerne på risdyrkningens store klimapåvirkning. Forskerne har i et nyt studie observeret en markant forskel på udledningen af metan ved dyrkningen af risplanter, hvor der var tilsat elektrisk ledende kabelbakterier til jorden hos nogle af de dyrkede planter og nogle planter blev dyrket uden.

”Forskellen var langt over mine forventninger. Potterne med kabelbakterier udledte 93 pct. mindre metan, end potterne uden kabelbakterier,” fortæller Vincent Valentin Scholz, der er ph.d.-studerende på CEM og førsteforfatter bag studiet.

Vokser i vand

Udledningen af metan ved traditionel risdyrkning skyldes, at risplanterne vokser i vand og oftest dyrkes i oversvømmede rismarker. Når markerne oversvømmes, bliver jorden fattig på ilt, hvilket gør, at mikrober i jorden danner metan, som bliver udledt gennem risplanterne. Men det ser kabelbakterier nu ud til at kunne ændre på.

”Kabelbakterier transporterer elektroner over centimeterafstande langs deres filamenter, hvilket ændrer de geokemiske forhold i den vandmættede jord. Kabelbakterierne recirkulerer jordens svovlforbindelser og opretholder dermed en stor mængde sulfat i jorden. Det har den konsekvens, at de metan-producerende mikrober nedsætter deres aktivitet,” forklarer Scholz.

At risdyrkning udleder metan, er intet nyt fænomen, og man ved, at verdens mange risbønder kan bremse metan-udledningen midlertidigt ved at sprede sulfat på rismarkerne. Men med de nye resultater fra det dansk-tyske forskerhold fra CEM og Universität Duisburg-Essen, ser det ud til, at de finurlige kabelbakterier kan blive en mere holdbar og ikke mindst mere klimavenlig metode til at nedbringe udledningen af metan.

Du kan læse den videnskabelige artikel fra CEM i Nature Communications her

Få mere information om studiet fra CEM i en pressemeddelelse fra Aarhus Universitet her

Tilmeld dig vores nyhedsbrev