12. januar 2022

CEH undersøger toksiske effekter af nanoplast

Mens der findes mange studier om mikroplast, er der ikke mange at finde om det endnu mindre nanoplast og den potentielle toksiske effekt af denne. I et nyt studie fra grundforskningscenteret Center for Evolutionary Hologenomics (CEH) ved Københavns Universitet har de taget udgangspunkt i zebrafisk, hvor nogle af de potentielle konsekvenser var inflammation, forstyrrelse af stofskiftet og forværret reproduktion. Studiet er blevet udgivet i det videnskabelige tidsskrift Journal of Hazardous Materials.

Zebrafisk. Foto: Wikipedia, Azul.
Zebrafisk. Foto: Wikipedia, Azul.

Et nyt studie med lektor Morten Tønsberg Limbrog, PhD Fellow Eirïkur Andri Thormar og videnskabelig assistent Cecilie Grønlund Clausen fra grundforskningscenteret Center for Evolutionary Hologenomics (CEH) ved Københavns Universitet har undersøgt konsekvenserne af nanoplast i zebrafisk. Mennesker forbruger til daglig plastik, som bliver nedbrudt til mikroplast og derefter nanoplast. Forskerne så nærmere på langtids- og kortidseffekterne af eksponering til nanoplast, hvor de fandt frem til konsekvenser som inflammation, forstyrrelse af stofskiftet og forværret reproduktion. Studiet er blevet udgivet i det videnskabelige tidsskrift Journal of Hazardous Materials.

”Vi har for første gang i noget hvirveldyr udsat zebrafisk for nanoplast-eksponering i miljørelevante koncentrationer over en hel generation. Vi har undersøgt både kort- og langtidseffekterne af nanoplasten i kroppen på zebrafiskene. Nanoplast er så småt, at det optages i cellerne. Det har altså en helt anden effekt på organismen, end mikroplast har. Der er virkelig et behov for undersøgelser om nanoplast,” fortæller lektor Louise von Gersdorff Jørgensen fra Københavns Universitet, der er sidsteforfatter på studiet.

Påvirker frugtbarheden

Nogle af korttidseffekterne blev nærstuderet gennem en billedanalyse, hvor de så nærmere på immunsystemet og stofskiftet, mens der i langtidseffekterne blandt andet blev set på fertilitet, hvor de konkluderede, at nanoplasten har en negativ effekt på reproduktion.

“Der er brug for meget mere viden indenfor det her område, så vi kan lovgive bedre indenfor brug og forurening med plastik, og så vi kan få en idé om, hvad konsekvenserne rent faktisk kan være. Det er en alvorlig sag, når vi ser tegn på, at reproduktionen bliver påvirket,” afslutter lektor Jørgensen.

Mennesker er ligesom zebrafisk hvirveldyr, hvor dette studie altså er en model på, hvad der potentielt sker med hvirveldyr, når de bliver udsat for plastikartikler.

Du kan læse den videnskabelige artikel i Journal of Hazardous Materials her

Læs mere om studiet hos Videnskab.dk her

Tilmeld dig vores nyhedsbrev