13. maj 2021

CEH-forskerhold finder sammenhæng mellem laksens helbred og tarmens mikrobiom

Sammenhængen mellem laksens helbred og mikrobiomer i dens tarm kan øge vores forståelse for fiskebestandens helbred og sygdomme. Det har et forskerhold fra grundforskningscenteret Center for Evolutionary Holegenomics (CEH) ved Københavns Universitet undersøgt i et studie, der fornyligt blev udgivet i det videnskabelige tidsskrift Animal Microbiome.

Illustration af laksens mikrobiom og tarmsystem. Foto: Københavns Universitet

Et nyt studie om laks er med til at øge effektiviteten og bæredygtigheden i akvakulturen, som er menneskets nuværende hurtigst voksende fødesektor. Iblandt seneste nyt fra DG’s Center for Evolutionary Holegenomics ved Københavns Universitet har man fundet en sammenhæng mellem laksens helbred og mikrobiomer i tarmen – en opdagelse, der for nylig er publiceret i det videnskabelige tidsskrift Animal Microbiome.

”Vi kan ikke takle fiskehelbredsproblemet uden at tage deres mikrobiomer med i betragtningerne. Det er fordi, det er holobionten, fiskeværten plus dens mikrobiom, der som en enhed oplever sygdommen. Hvis vi ikke overvejer alle parterne, der er involveret, så vil vi aldrig få det fulde billede,” fortæller graduate student Davide Bozzi fra CEH, der er første-forfatter på studiet.

Forebyggelse og potentielle løsninger

Udover Bozzi og tre andre medforfattere fra CEH, er lektor Morten Limborg at finde som sidste-forfatter på studiet. Studiet belyser de primære udfordringer i akvakulturen såsom fiskesygdomme i opdrættet fisk, og giver nogle potentielle nye løsninger til disse problemstillinger, og bevæger sig ind på, hvordan man kan forebygge dem.

”Der er to vigtige nye fund, som er kommet ud af dette studie. For det første har vi vist, at en ekstern skininfektion også påvirker mikrobiomer i tarmen inde i fisken, hvilket har været ignoreret tidligere. For det andet så dokumenter vores resultater nogle slående sammenhænge mellem specifikke bakterier og fiskehelbred, hvilket kan blive brugt mere effektivt til at overvåge dyrehelbred og til en tidligere opdagelse af sygdomme,” fortæller lektor Limborg.

Du kan læse mere om studiet hos CEH her

Du kan læse den videnskabelige artikel i Animal Microbiome her

Tilmeld dig vores nyhedsbrev