24. september 2018

CARD: Tre molekyler kan spille vigtig rolle for kræftsygdomme og neurologiske sygdomme

Ny forskning fra DG’s Center for Autofagi, Recirkulering og Sygdom (CARD) viser, hvordan tre molekyler kan spille en afgørende rolle for udviklingen af neurologiske sygdomme og kræftsygdomme. Studiet er publiceret i det videnskabelige tidsskrift Nature Communications.

Kroppens celler har en særlig evne til at reparere sig selv og skille sig af med beskadigede bestanddele. En af de processer kaldes mitofagi, hvor cellen afskaffer ødelagte mitokondrier, der normalt fungerer som kroppens energigeneratorer. Mitofagi er essentiel for at bevare en sund celle. Hvis ikke de nedslidte mitokondrier skaffes af vejen, kan det medføre en række kræftsygdomme og neurologiske sygdomme.

I et nyt studie fra grundforskningscenteret CARD ved Kræftens Bekæmpelse viser forskningsholdet hvordan særligt tre protein-molekyler kaldet AMBRA1, HUWE1 og IKK-alpha proteinet, spiller en afgørende rolle i reguleringen af mitofagi.

”Den måde, de tre proteiner påvirker hinanden på, har den konsekvens, at mitokondrierne kan blive nedbrudt. Kædereaktionen starter med, at IKK-alpha ændrer AMBRA1s struktur ved at sætte en ekstra kemisk gruppe på molekylet. AMBRA1 rekrutterer dernæst HUWE1, som sætter sig på de beskadigede proteiner og fører til, at de undergår mitofagi,” forklarer professor Francesco Cecconi, der er forskningsleder ved CARD.

Det er ikke første gang, at forskere skaber en sammenhæng mellem mitofagi og neurologiske sygdomme, men tidligere forskning har fokuseret på andre proteiner. Studiet fra CARD bringer dermed ny, vigtig viden til området med opdagelsen af, hvilken rolle, de tre protein-molekyler AMBRA1, HUWE1 og IKK-alpha spiller.

”Med den nye viden har vi fået tre mål, som det måske er interessant at udvikle medicin imod, og på den måde at finde nye behandlinger, både mod en række kræftformer og neurologiske sygdomme. Vi har samtidig så detaljerede beskrivelser af de forskellige trin i den proces, som de tre molekyler indgår i, at vi kan foreslå en række forskellige stoffer, som det kan være interessant at forske mere i og eventuelt kombinere i arbejdet for at nå en personlig behandling, der er målrettet den enkelte patient”, fortæller professor Cecconi.

 

Læs den videnskabelige artikel i Nature Communications her.

Mere information om studiet kan findes hos Kræftens Bekæmpelse her.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev