2. april 2022

Billedet af tværsnittet af en kontamineret prøve vinder 3 pladsen i DG’s Fotokonkurrence 2022

Vinderen af 3. pladsen I Danmarks Grundforskningsfonds Fotokonkurrence 2022 er billedet af tværsnittet af en prøve med forskellige supergitter-strukturer og noget ”skidt” på overfladen af prøven. Billedet blev opdaget under et rutinecheck på grundforskningscenteret Center for Kvanteelektronik (QDev) på Københavns Universitet.

Foto: Steffen Zelzer
Foto: Steffen Zelzer

Et gråt billede som minder om et dyr og dog også har noget udefinerbart over sig. Det halvslørede og komplekse udtryk gør det svært at definere motivet for beskueren. Vinderen af 3. pladsen i Danmarks Grundforskningsfonds Fotokonkurrence 2022 er billedet af tværsnittet af en prøve med forskellige supergitter-strukturer og noget ”skidt” på overfladen af prøven. Billede blev taget af ph.d. fellow Steffen Zelzer fra grundforskningscenteret Center for Kvanteelektronik (QDEev), som han opdagede under et rutinecheck på Københavns Universitet.

“Billedet viser et skanning elektron mikroskopi af tværsnittet af en prøve med forskellige supergitter-strukturer (de horisontale grå linjer) og noget ”skidt” på overfladen af prøven, der i høj grad ligner et dyr fra en anden verden,” fortæller Zelzer.

Potentiale til at revolutionere vores kommunikation og behandling af information

Grundforskningscenteret QDev studerer metoder til at fremstille, måle, kontrollere og beskytte kvantekohærens og “entanglement” i faststoffysiske komponenter. Målet er, at man en dag får de såkaldte “entanglement” under kontrol, så det kan bruges som en ressource, da det har potentialet til at revolutionere vores kommunikation og behandling af information.

Billedet var taget under et rutinecheck og viser en beskadiget testprøve, hvilket man ikke ser særligt tit.

“Vi opdagede dette ved et rutinecheck af, hvor godt vi kan kløve disse prøver, som vi dyrker i et molecular beam epitaxy kammer på indium arsenid wafers med lag af gallium antomoner (de lysere linjer),” fortæller Zelzer.

Billedet viser tværsnittet af en prøve, som kan ses, når forskere bryder en prøve i to, hvorefter man kan syne tværsnittet.

Et sjældent syn

Forskningen bag billedet begyndte som et samarbejde mellem Københavns Universitet og Microsoft, der nu er afsluttet. Zelzer ønskede dog at fortsætte arbejdet og har brugt det i hans ph.d.-afhandling som et bevis for koncept, da en del af hans ph.d. handler om designet af opsætningen til at kløve eller bryde prøver i et ultra-højt ”vakuum” – et begreb for et tomt rum.

“Billedet jeg indsendte til konkurrencen, var en del af noget supplerende information, som vi samlede efterfølgende for at vise en ’større skala’ overfladestruktur, fordi en skanning af en tunnel mikroskopi er meget kortsigtet, hvilket betyder, at det maksimale område, hvor man kan observere, kun er et par få mikrometer ad gangen, men vi var interesseret i at se overfalde kvaliteten i en rækkevidde af få mikrometer til en halv millimeter – hvilket er tykkelsen på denne prøve,” fortæller Zelzer.

Overfladen er normal altid ren, så da billedet kom tilbage med noget ”skidt” på sig, var det noget nær et sjældent syn.

Slutningen på prøvens liv

Testprøven var en del af en større prøve, men denne prøves liv sluttede med dette billede. Forskningen bag prøven er meget simpel, men er målrettet mod at forbedre den endelige struktur, som derefter vil vise forskerne de partikler, som de leder efter.

“Jeg synes, at billedet viser, hvad der fascinerer mig ved videnskab, at nogle gange kan man begynde på en tilsyneladende rutinepræget opgave med at undersøge kvaliteten af en prøve og støde på de smukkeste og mest overraskende resultater. Det demonstrerer også menneskers evne til umiddelbart at se liv i form af former, der fjernt minder om ansigter,” afslutter Zelzer.

Zelzer er i gang med at afslutte sin ph.d. og arbejder på sin afhandling.

Læs mere om QDev her

Tilmeld dig vores nyhedsbrev