Astronomer opdager stjernedannende kæmpe-galakse fra universets barndom
Et internationalt forskerhold har opdaget en fjern, støvet og meget stjernedannende galakse hele 13 milliarder lysår væk. Det gør galaksen til den fjernest kendte af sin slags. Bag opdagelsen står blandt andet forskere fra grundforskningscentret Cosmic Dawn Center (DAWN) ved Københavns Universitet og DTU Space. Studiet er for nyligt offentliggjort i the Astrophysical Journal.
Afstanden til en kæmpe-galakse, der består af støv, gas og store mængder stjerner, er nu endelig fastlagt af et internationalt forskerhold med deltagelse af forskere fra DG-centret DAWN, der hører til på Københavns Universitet og DTU Space. Galaksen – kaldet Mambo-9 – har egentlig været kendt i 10 år, men det er først nu, man har været i stand til at måle dens afstand til Jorden og dermed fastslå, at galaksen er hele 13 milliarder lysår væk. Det gør den til den fjernest kendte såkaldt støvede galakse.
”Støvede galakser producerer store mængder af nye stjerner, og de spiller derfor en vigtig rolle i udviklingen af universet. Men det er svært at observere dem, fordi støvet blokerer for lysets rejse, og man derfor ikke kan se dem med et normalt teleskop,” siger Sinclaire Manning, der skriver ph.d. om undersøgelsen og er gæsteforsker ved DAWN.
Ved hjælp af det avancerede ALMA-teleskop er det nu lykkedes forskerne at måle præcist på Mambo-9 og dermed fastslå den imponerende afstand til Jorden. Støvede stjernedannende galakser danner stjerner med en hastighed svarende til op til et par tusinde gange Solens masse om året. Til sammenligning er den stjernedannende hastighed i vores egen galakse – Mælkevejen – kun på cirka tre solmasser om året.
Det, at galaksen er 13 milliarder lysår væk, betyder også, at de billeder, som forskerne ser, er 13 milliarder år gamle. Det skyldes, at det er den tid, det har taget lyset at rejse fra Mambo-9 til Jorden, hvor teleskoperne kan observere det. Med teleskoperne ser forskerne altså tilbage i tiden og får et billede af, hvordan galaksen så ud for 13 milliarder år siden. Da universets alder anslås at være 13.8 milliarder år, viser billedet af Mambo-9 derfor en galakse fra iniversets barndom, og opdagelsen overraskede forskerholdet bag.
“Det, at vi har været i stand til at se sådan en galakse så tæt på Big Bang, er en fantastisk bedrift. Vi er overraskede over, at en 13 milliarder år gammel galakse er så stor og massiv så tæt på Big Bang, for hvordan kan en galakse blive så stor på så kort tid?” siger Georgios Magdis, der er lektor i Astrofysik ved DAWN.
Læs meget mere om nyheden og ALMA teleskoperne via Københavns Universitet her
Mere information kan findes via ALMA-teleskopet her (på engelsk)
Den videnskabelige artikel kan findes hos Astrophysical Journal her