3. juni 2020

Anders Jahres Medicinske Pris 2020 deles af en tidligere DG-centerleder og en nuværende enhedsleder i CARD

To af landets førende forskere inden for cellevækst og kræft, professor Jiri Bartek og professor Jiri Lukas, er modtagere af den prestigefyldte forskningspris Anders Jahres Medicinske Pris 2020. Professor Jiri Lukas er tidligere centerleder ved Center for Genotoksisk Stress (GENOTOXIC), der var støttet med en bevilling fra DG mellem 2005 og 2015, og professor Jiri Bartek er enhedsleder på grundforskningscenteret CARD ved Kræftens Bekæmpelse. Tilsammen modtager de to forskere – og langvarige kollegaer – prisen for deres arbejde med centrale cellulære processer og mekanismer relateret til kræft.

Billedet viser for- og bagsiden af Anders Jahres-medaljen.
Billedet viser for- og bagsiden af Anders Jahres-medaljen. Foto: Lill-Ann Chepstow-Lusty, Kulturhistorisk museum.

To af landets førende forskere inden for cellevækst og kræft, professor Jiri Bartek og professor Jiri Lukas er modtagere af dette års Anders Jahres Medicinske Pris. Mens professor Lukas er tidligere centerleder ved Center for Genotoksisk Stress (GENOTOXIC), der var støttet af DG i perioden 2005 – 2015, er professor Bartek enhedsleder i forskningsgruppen Genome Integrity på grundforskningscenteret CARD ved Kræftens Bekæmpelse. De to professorer – der er langvarige forskningskollegaer – modtager sammen prisen for deres banebrydende arbejde med at registrere, hvordan proteiner, der er involveret i reguleringen af ​​cellecyklusser og DNA-reparation, bidrager til at beskytte gener og forhindre udvikling af kræft.

”Jeg er beæret og på samme tid ydmyg ved at modtage Anders Jahres medicinske pris. Beæret, fordi det er et stort privilegium at komme med på listen over tidligere prismodtagere, der uden undtagelse er de førende inden for deres biomedicinske områder, og hvoraf jeg betragter nogle som rollemodeller for min egen forskning. Ydmyg, fordi jeg fuldt ud indser, at ingen af mine resultater kunne være opnået uden de mange fantastiske talenter, som jeg har haft privilegiet af at arbejde sammen med på mit laboratorium. Og jeg rigtig glad for at dele denne pris med Jiri Bartek. Vores samarbejde gennem flere årtier er et varigt vidnesbyrd om, hvor gavnlig videnskabelig synergi kan være, når man ønsker at opklare de store mysterier om celledeling, der er af direkte betydning for forståelsen af ætiologi og behandlingen af kræft,” fortæller Lukas.

Sammen med forskerkollegaen Michael Straus opbyggede de to professorer i starten af 1990’erne en forskningsafdeling for cellevækst og kræft under Kræftens Bekæmpelse, og afdelingen udviklede sig med bevillingen fra Danmarks Grundforskningsfond til grundforskningscenteret GENOTOXIC i 2005 med Lukas som centerleder. Både Bartek og Lukas er begge blandt de mest citerede forskere i Norden, og deres forskning har ført til nye principper inden for kræftbehandling.

Hvert år uddeles to Anders Jahres priser: Anders Jahres Pris for Unge Forskere og Anders Jahres Medicinske Pris. Sidstnævnte pris uddeles med henblik på at hylde medicinsk forskning af højeste kvalitet inden for grundlæggende og klinisk medicin. Begge priser uddeles af Universitetet i Oslo og er blandt de største inden for biomedicinsk forskning i Norden.

Med Anders Jahres Medicinske Pris 2020 følger 1 million norske kroner, som vil blive delt mellem henholdsvis professor Lukas og professor Bartek.

Læs mere om Anders Jahres Prisen 2020 til de to forskere i en pressemeddelelse fra Universitet i Oslo her

Mere information om prisen til Lukas og Bartek kan findes i en pressemeddelelse fra Københavns Universitet her

Yderligere information om CARD’s forskning kan findes her

Tilmeld dig vores nyhedsbrev