15. marts 2021

Anasua Chatterjee og Morten Kjærgaard fra QDev kommer på Berlingskes Talent 100-liste

Adjunkt Anasua Chatterjee og adjunkt Morten Kjærgaard fra grundforskningscenteret QDev ved Københavns Universitet er kommet på Berlingskes Talent 100 liste. Adjunkt Anasua Chatterjee er uddannet som fysiker på Princeton, før hun kom til Danmark for at bygge fremtidens kvantecomputer. Adjunkt Morten Kjærgaard har fornyligt modtaget en bevilling til hans forskning i superledende kvantebits, hvor kvantecomputeres beregningskræfter udforskes.

Anasua Chatterjee og Morten Kjærgaard. Foto: Ola J. Joensen, Niels Bohr Institutet
Anasua Chatterjee og Morten Kjærgaard.
Foto: Ola J. Joensen, Niels Bohr Institutet

I dette års Berlingskes Talent 100-liste er adjunkt Anasua Chatterjee og adjunkt Morten Kjærgaard fra DG’s Center for Kvanteelektronik (QDev) ved Københavns Universitet blevet udvalgt. Anasua Chatterjee er uddannet som fysiker på Princeton University i USA, før hun kom til Danmark for at bygge materialer til fremtidens kvantecomputer. Morten Kjærgaard har for nyligt modtaget en bevilling fra Villum Fonden til hans forskning i superledende kvantebits, hvor kvantecomputeres beregningskræfter udforskes.

Det er 17. gang, at Berlingske laver Talent 100-listen, hvor de hvert år udvælger de mest dygtige og ambitiøse unge mennesker. I 2021 var næsten 400 talenter blevet nomineret, før 100 af dem blev udvalgt. Listen vil løbende blive offentliggjort med tilhørende portrætter.

Fremtidens kvanteforskere

På trods af, at det er næsten 100 år siden, at Niels Bohr vandt Nobelprisen, så er hans forskning stadig så aktuel, at den trak adjunkt Anasua Chatterjee til Danmark for at kunne følge i Niels Bohrs fodspor.

”Vi er heldige, at så stort et talent valgte at slå sig ned hos os i København. At hun gjorde det, kan vi blandt andet takke Niels Bohr for,” fortæller professor Anja C. Andersen fra Niels Bohr Institutet ved Københavns Universitet.

Adjunkt Morten Kjærgaards Young Investigator bevilling fra Villum Fonden blev givet til hans nye projekt, hvor han vil bruge de superledende kvantebits til at studere fundamentale spørgsmål vedrørende effektiv dannelse af såkaldte ’entanglements’ også kendt som sammenfiltring, samt kvante-fejltolerance i små skalaer og nye kvantealgoritmer.

“Det eneste vi i dag ved om den nye viden, vi skal leve af om 20 år er, at den i høj grad bliver skabt i hovederne på talentfulde unge forskere. Det er derfor vigtigt at give unge forskere et solidt afsæt til at skabe deres egen forskningsprofil,” fortæller Thomas Bjørnholm, der er forskningsdirektør i Villum Fonden.

Du kan læse portrættet af Anasua Chatterjee her

Du kan læse mere om Morten Kjærgaard og hans nuværende projekt her

Tilmeld dig vores nyhedsbrev