17. december 2021

CellPat udvikler nyt molekyle til kampen mod Covid-19

De sidste par års kamp med Covid-19 har lært os, hvor vigtigt det er at have redskaberne til at bekæmpe virussygdomme. Et nyt studie fra grundforskningscenteret Center for Cellular Signal Patterns (CellPat) ved Aarhus Universitet har nu udviklet en ny såkaldt RNA-aptamer, der kan genkende og binde sig til Spike-proteinet fra coronavirusset og dermed blokere dets optag i cellerne. Dette kan på sigt lede til en bedre behandling og diagnostik af Covid-19 og andre virussygdomme. Studiet er netop udgivet i det videnskabelige tidsskrift PNAS.

Illustration af RNA-molekylet, der også kaldes for en aptamer. Foto: Adjunkt Julián Valero
Illustration af RNA-molekylet, der også kaldes for en aptamer. Foto: Adjunkt Julián Valero

Grundforskningscenteret Center for Cellular Signal Patterns (CellPat) ved Aarhus Universitet er ude med et yderst højaktuelt studie, hvor de har udviklet en bestemt type RNA-molekyle, som også kaldes for en aptamer, der kan genkende og binde sig til Spike-proteinet fra coronavirus og dermed blokere dets optag i cellerne. Håbet er, at det nye molekyle vil bidrage til en bedre diagnostik og behandling af virussygdomme som Covid-19 i fremtiden. Adjunkt Julián Valero og professor Jørgen Kjems fra CellPat har samarbejdet med kollegaer i Aarhus og Regensburg i Tyskland på det nye studie, der er blevet udgivet i det videnskabelige tidsskrift PNAS.

Aptameren har vist sig at være i stand til effektivt neutraliserer infektionen af menneskeceller med SARS-CoV-2 i kultur. Studiet fandt desuden frem til, at aptameren hæmmer andre testede virusvarianterne alpha, beta  og gamma med samme effektivitet som det oprindelige virus. ”Siden vi indsendte artiklen til fagfællebedømmelse, har vi arbejdet videre og vores undersøgelser viser, at det også genkender deltavarianten med samme effektivitet. Vi venter nu på prøver fra den nyligt identificeret variant, omikron, så vi kan teste om aptameret også kan genkende den,” fortæller professor Kjems, der er sidsteforfatter på studiet. Han pointerer, at resultaterne med delta-varianten endnu ikke er publiceret og dermed ikke fagfællebedømt.

Bedre behandling af Covid-19 og andre virussygdomme

Resultaterne peger på, at vi i fremtiden kan håbe på en bedre diagnostik og behandling af Covid-19 og andre virussygdomme. ”Vi kan bruge denne teknologi til at hurtigere udvikle nye RNA aptamer molekyler, som målretter sig fremtidige SARS-CoV-2 varianter eller andre virusser,” afslutter adjunkt Julián Valero, der er førsteforforfatter på studiet.

Du kan læse den videnskabelige artikel fra CellPat i PNAS her

Du kan læse mere om studiet hos Aarhus Universitet her

Tilmeld dig vores nyhedsbrev